Hlavná stanica v Antverpách patrí medzi najkrajšie na svete

2012-05-13 14:00:00 |   |    | 

BELGICKO- Hlavná vlaková stanica v belgických Antverpách (Centraal Station Antwerpen) patrí - na rozdiel napríklad od takej bratislavskej alebo košickej stanice u nás doma - medzi najkrajšie vlakové stanice na svete.



Aj americký časopis Newsweek jej v roku 2009 pridelil status štvrtej najúžasnejšej stanice na svete. Stanica, ktorú prezývajú aj Železničná katedrála, patrí medzi najdôležitejšie pamiatky v Antverpách a určite by ste ju nemali obísť.

Pôvodnú stanicu postavil v roku 1895 inžinier Auguste Lambeau a ako stavebný materiál použili drevo (vlak v tej dobe premával na trase Brusel-Antwerpy a späť). Súčasná stanica bola vystavaná v období medzi rokmi 1895 až 1905 z moderných materiálov ako je železo či viac ako 20 druhov mramoru a kameňa. Je bohato zdobená ornamentmi a vnútri sa nachádza aj niekoľko sôch levov.

Do jej neobyčajnej podoby ju vyformovali viacerí architekti a umelci ako Louis Delacenserie, Clement van Bogaert či Jan Van Asperen. V roku 1998 sa stanica dočkala masívnej rekonštrukcie, ktorá zahŕňala aj výstavbu nového tunela a podzemných platform (cena celého projektu sa vyšplhala na približne 1,6 miliardy eur).       

V dnešnej dobe má stanica vyše 400 metrov na dĺžku, dva vchody do hlavnej historickej budovy, jedno poschodie, dve podzemné platformy, 14 nástupíšť, ako aj reštauráciu a množstvo obchodov (hlavne s diamantmi a zlatom).

Stanica slúži aj ako kultúrny priestor, často tu bývajú vystavené diela domácich i svetových umelcov. V súčasnosti sú tu napríklad vystavené tri obrovské kovové vtáčie konštrukcie (tzv. Guidobirds), ktoré visia zo stropu a sú dielom flámskeho umelca Guida.

Hlavná stanica sa nachádza priamo v centre Antverp a k množstvu ďalších historických pamiatok sa odtiaľ dostanete pešo. V susedstve stanice je aj zoologická záhrada, ktorá je jednou z najstarších na svete a jej súčasťou sú nádherné  záhrady. A ak už nebudete mať chuť na návštevu ďalších pamiatok, iba niekoľko minúť pešky je od stanice vzdialený Meir - vychytená nákupná ulica, ktorá je lemovaná desiatkami obchodov, reštauráciami, atď.

 

Zdroj/autor: Katarína Bartovičová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa