Space Needle - poznajte americký Seattle z vtáčej perspektívy

2012-05-17 15:30:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY- Space Needle (alebo po slovensky Vesmírna ihla) je veža, ktorá je symbolom amerického mesta Seattle nachádzajúceho sa v štáte Washington.



Siluetu veže možno poznáte zo seriálu Frasier, kde sa zjavuje hneď v úvode, alebo zo záberov zo seriálu Klinika Grace, ktorý sa v Seattli odohráva.

Vežu postavili v roku 1962 pri príležitosti konania sa Svetovej výstavy, takže v tomto roku oslávi svoje 50. výročie. V najvyššom bode je Space Needle 184 metrov vysoká, v najširšom bode má 42 metrov a váži 9 550 ton.

Vo výške 160 metrov je na veži umiestnená vyhliadková plošina, o 10 metrov nižšie obchod so suvenírmi a otáčajúca sa reštaurácia SkyCity. Reštaurácia sa otáča o 360 stupňov a vyžaduje sa tu primerané spoločenské oblečenie (napríklad s odhalenými ramenami vás dnu nepustia).

Pri návšteve veže nemusíte mať žiadne obavy - navrhli ju tak, aby odolala silnému vetru, zemetraseniam aj bleskom (pre takéto prípady je na streche rozmiestnených až 25 hromozvodov).

Z vyhliadkovej plošiny Space Needle je úžasný výhľad na mesto Seattle, ako aj na Kaskádové hory, Mount Baker, Mount Rainier i okolité ostrovy. Na vrchol veže sa dostanete výťahom za neuveriteľných 43 sekúnd (výťahy jazdia rýchlosťou 4,5 m/s a na nižšiu rýchlosť preraďujú iba v prípade veterných dní).

Vstupné na vežu je 19 USD (v prípade detí, študentov a seniorov je o trochu nižšie). Ak sa chcete vyhnúť davom čakajúcich turistov (niekedy sa na výstup na vežu čaká aj viac ako hodinu), skúste si dopredu kúpiť lístok online cez domovskú webstránku Space Needle (spaceneedle.com). 

Space Needle má aj svoju temnú stránku, v 70. rokoch minulého storočia spáchali traja ľudia skokom z jej vyhliadkovej plošiny samovraždu. Niekoľkých ďalších, ktorí dokázali prekonať bezpečnostné zábrany, sa podarilo od tohto činu nakoniec odhovoriť. Veža sa teší obľube aj medzi vyznávačmi extrémneho športu zvaného BASE jumping, viacerí z nej skočili dole s padákom (čo je bez povolenia nelegálne a tiež nebezpečné, takže to radšej neskúšajte).

 

Zdroj/autor: Katarína Bartovičová, drom

Foto: wikipedia, Cacophony, Jelson25, Jordon Kalilich, Yatharth, Lisa Phoenix      

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa