Zlaté oko Rangúnu, to je Shwedagonská pagoda

2012-05-12 11:00:00 |   |    | 

MJANMARSKO- Shwedagonská pagoda (inak aj Zlatá pagoda) je najposvätnejšou budhistickou „stúpou“ celého Mjanmarska a pritom najžiarivejším objektom v širokom okolí. Predstavuje významnú kultúrnu, ale aj náboženskú pamiatku a cieľ mnohých pútnikov.



Nachádza sa v Rangúne, v Mjanmarsku, donedávna hlavnom meste, blízko Kráľovského jazera. Je postavená na kopci Singuttara a tak ju môžete vidieť zo všetkých častí mesta.

Stred prestavuje veľká pagoda a v jej blízkosti sa nachádzajú menšie posvätné objekty a budovy. Tie sú rozmiestnené v jej okolí podľa presne daného vzorca, ktorý vychádza z predstavy 8 dní (streda je rozdelená na dopoludnie a popoludnie). Každá budova tak má určený deň, planétu, smer a zviera, ktoré presne stanovujú jej miesto.

Do chrámu vedú 4 kryté cesty, každá z jednej svetovej strany, a sú vybavené výťahmi a eskalátormi. Asi najkrajším z vstupov je južný vchod, ktorý vedie z ulice Shwedagon Pagoda Road a strážia ho dvaja 5,5 metroví „chinthe“, teda mystické tvory, v ktorých sa skĺbili drak a lev. Pri vstupe sa samozrejme musíte vyzuť.

Dejiny pagody sa podľa legendy začali už pred 2 500 rokmi, no archeológovia jej vznik stanovili na obdobie niekedy medzi 6. až 10. storočím. Prvým potvrdeným dátumom je rok 1485, ktorý je vytesaný pri jednom z vchodov. V ňom sa píše o kráľovnej Shinsawbu, ktorá na pozlátenie chrámu darovala toľko zlata, koľko sama vážila. Stúpa bola niekoľkokrát postihnutá zemetraseniami, ktoré niekedy len poškodili, inokedy úplne zničili jednotlivé časti. Dnešný tvar a výšku 99 m dostala pagoda v roku 1769, keď ju dal opraviť kráľ Hsinbyushin.

Podľa legendy prišli na toto miesto dvaja bratia, ktorí sem priniesli 8 Budhových vlasov, aby ich posvätili. Keď otvorili urnu s vlasmi, vyleteli z nej duchovia a začali sa diať zázraky. Posvätnosť tohto miesta je teda zrejmá, keďže sa tu nachádzajú relikvie predchádzajúcich a aj posledného Budhu.

Celý komplex sa rozkladá na 5 hektároch. Hlavná stúpa sa nachádza na 6,4 m vysokom podstavci a je rozdelená na 3 terasy, niekoľko osemuholníkových sekcií a 5 okrúhlych pásov. Do vyšších častí majú prístup len muži a na samotnú pagodu len mnísi. Stúpa je celá pozlátená a jej vrchné časti sú vyzdobené drahými kameňmi. Na úplnom vrchole sa nachádza približne 4 351 diamantov a iné drahokamy a v ich strede leží 76-karátový diamant.  

Pagoda je vždy otvorená od 5:00 do 22:00 a za vstup zaplatíte približne $5 (okolo 4 eur). Niekedy treba zaplatiť aj poplatok za fotoaparát, tiež $5.

 

Zdroj/autor: wikipedia, sacred destinations, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa