Vodopády Iguazú, vodný div sveta

2012-07-24 13:00:00 |   |    | 

ARGENTÍNA - Jedny z najväčších vodopádov sveta sa nachádzajú na hraniciach Argentíny a Brazílie. Názov Iguazú pochádza z domorodého jazyka a v preklade znamená veľká voda.



V roku 1541 ich objavil Alvar Núñez Cabeza de Vaca. Zásobené sú vodou z rieky Iguazú a spolu vytvárajú systém 275 vodopádov. Počas obdobia dažďov vodopádmi denne pretečie 12 750 kubických metrov vody za sekundu. Najväčší z vodopádov je Garganta Del Diablo, čiže Diablovo hrdlo. Je 150 metrov dlhý a voda v ňom padá dolu až 80 metrov, kde pri dopade na dno vytvára veľký hluk. Vodné kvapôčky, ktoré sa pri dopade dostanú do vzduchu, tvoria takmer nepretržite jasnú dúhu.

Hranica medzi štátmi prechádza stredom Diablovho hrdla, no Argentína má pomerne väčší kus vodopádov ako Brazília (v pomere približne 80:20). Oba štáty tu vytvorili národné parky a hotely, čím sprístupnili vodopády Iguazú verejnosti. Priamo k vode vedú dve cestičky, vrchná a spodná, ale je možnosť nechať sa tam doviezť aj loďou. Nech už však idete akokoľvek, všetky cesty vám zaručia, že sa k vodopádom dostanete skutočne blízko.

V roku 1984 boli vodopády Iguazú zaradené medzi prírodné pamiatky UNESCO a v roku 2012 sa stali jedným zo siedmich prírodných divov sveta.

 

Zdroj/autor: welcomeargentina.com, iguazuargentina.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa