Alhambra: maurská pevnosť v kresťanskej krajine

2013-01-20 10:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - Luxusná pevnosť arabskej a neskôr aj španielskej šľachty. Alhambra je stredoveký komplex na juhu Španielska, ktorý láka svojou krásou kráľovského dvora.Táto pevnosť sa nachádza na kopci al-Sabika v meste Granada v španielskej Andalúzii. Názov pochádza z arabčiny a doslovne znamená Červený hrad.



S výstavbou sa začalo za vlády Mohammeda Ben Al-Hamara, známeho ako Muhammada I., po jeho príchode do Granady v roku 1238. Vysoké múry a opevnenie dal postaviť jeho syn Muhammad II. V roku 1492 dobili kresťanskí králi Granadu a Alhambra sa stala kráľovským palácom.

Najkrajšia výzdoba pochádzala z obdobia vlády Jusufa I. a Muhammada V., no nezachovala sa, pretože kresťanskí králi dali výtvory arabského umenia zničiť alebo zamaľovať. V Alhambre sa za vlády arabov stavali školy, kúpele a mešity.

Z ich budov sa zachovali Leví dvor (Patio des Leones), Sieň spravodlivosti (Sala de la justicia), Puerta de la Granadas (brána granátových jabĺk) a mnohé iné budovy a veže. Počas kresťanskej vlády bol v Alhambre postavený Palác Karola V., v ktorom sa nachádzajú  zaujímavosti ako kráľove izbykráľovnina prezliekareň.

Palác je známy svoju architektúrou, galériami, nádvoriami, ale aj záhradami a labyrintom. V roku 1984 sa Alhambra stala jednou z pamiatok svetového dedičstva UNESCO.

 

Zdroj/autor: alhambradegranada.org, alhambra.org, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa