Ávila- opevnené mesto svätcov

2012-05-01 10:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO- Miesto kráľov aj svätcov.



Ávila sa nachádza v strede Španielska v autonómnej oblasti Kastília- León. Je to stredoveké mesto, ktoré je preslávené svojim opevnením.

Prvými obyvateľmi tohto územia boli keltské kmene, ktoré sa tu usadili približne 2 500 rokov pred Kristom. Po Keltoch nasledovali Rimania, ktorí postavili aj prvé ochranné múry. Hradby posilnil španielsky gróf Raimundo de Borgoña, ktorý na pokyn kráľa Alfonza VI., znovu osídľoval južnú časť Španielska, potom čo boli z oblasti vyhnaní moslimovia.

Významným bodom v histórii mesta je obdobie, keď tu sídlila španielska koruna na čele s kráľovnou Izabelou. 16. storočie prinieslo do Ávili prosperitu a to nasledujúce skazu. Presťahovanie kráľovského dvora do Madridu spôsobilo, že Ávila zostala takmer vyľudnená.

Mesto sa nachádza  v nadmorskej výške 1 100 metrov. V regióne, ktorý je tiež pomenovaný Ávila, žije na ploche 232 kilometrov štvorcových približne 59 tisíc obyvateľov. Medzi najobľúbenejšie atrakcie tu patria hradby a kostoly. Hradby pochádzajú z 12. storočia a sú dlhé vyše 2,5 kilometra. Pretína ich 9 brán a 87 veží. Medzi obľúbené pamiatky patria aj katedrála Catedral del Salvador de Ávila a Bazilika sv. Vincenta. V 16. storočí tu žila sv. Tereza od Ježiša, karmelitánska mníška, ktorá sa preslávila svojou prísnosťou a náboženskými básňami.

Zdroj/ autor: guiarte.com, avila.es, sacredsites.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa