Práce Antonia Gaudího- najkrajšie budovy v Barcelone

2012-04-26 20:00:00 |   |    | 

Najznámejší Katalánsky umelec skrášlil nejedno mesto.



Antonio Gaudí sa narodil v roku 1852 a titul architekta získal v roku 1878. Bol jedným z najvýznamnejších umelcov Katalánska a jeho najznámejšie stavby zdobia španielsku Barcelonu. Najväčším snom mladého Gaudího bolo odlíšiť sa od ostatným staviteľov, čo sa mu aj podarilo. Jeho stavby sú inšpirované prírodou. Používal kameň, oblé línie a organické tvary. Jeho návrhy boli okrášlené keramikou a výraznými farbami, ktorých sa iní umelci báli.

Najvýznamnejšie stavby Antonia Gaudího sa nachádzajú práve v Barcelone. Patria sem Farolas de Vic (pokrútené pouličné lampy), Bellesguard, Casa Calvet, Colegio de las Teresianas a Casa Vicens. Medzi stavby, ktoré sa nenachádzajú v Katalánsku patria paláce Casa Botines, Palacio Episcopal de Astorga a „El Capricho“ v meste Comillas. Svojmu mecenášovi a priateľovi Eusebiovi Güellovi venoval Gaudí mnoho z jeho stavieb. Známy je Park Güell, v ktorom sa nachádzajú rozprávkové domy a obludy, alebo aj najdlhšia lavička, ktorá je vykladaná keramikou. Všetky línie v parku sú oblé a pripomínajú rastliny. S jeho priateľom sú spojené aj budovy ako El Palau Güell, palác, ktorý E. Güell daroval Gaudímu, alebo kostol s kryptou v Güellovej fabrike.

Gaudí v Barcelone postavil dva veľmi nezvyčajné domy. Casa Batlló je postavený vo viacerých architektonických štýloch a Casa Milá, je preslávený netradičným vzhľadom a modernými technikami, ktoré Gaudí využil. No najznámejšou stavbou Antonia Gaudího je jednoznačne La Sagrada Familia, bazilika, ktorá je v nepretržitej výstavbe už od roku 1882.

Zdroj/ autor: gaudiclub.com, barcelona-tourist-guide.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa