Modrá mešita

2012-04-05 11:00:00 |   |    | 

TURECKO- Modrá mešita, po turecky Sultanahmet Camii, je obľúbeným cieľom turistov, ale aj bežných ľudí, ktorí prichádzajú na modlitby.



Mešitu dal postaviť sultán Ahmed I. v strede Istanbulu. Chcel postaviť ešte väčšiu a impozantnejšiu mešitu, akou bola Hagia Sofia, ktorá stála na druhej strane námestia.

Práce začali v roku 1609 a trvali sedem rokov. Hlavným architektom bol Mehmet Aga. Mešita dostala svoje meno podľa modrých dlaždičiek, ktorými je obložený strop hlavného chrámu.

Budova je zmesou klasickej byzantskej a islamskej architektúry. Dominantou je 6 minaretov. Vraví sa, že architekt si pomýlil turecké slová šesť a zlato, lebo sultán chcel zlaté minarety, a spôsobil tým rozruch, keďže aj najsvätejšia mešita v Mekke má 6 veží.

Sultán to vyriešil tým, že architekta poslal do Mekky pristavať ešte jeden minaret. Ďalším zaujímavým prvkom Modrej mešity je usporiadanie jednotlivých dómov, ktoré akoby kaskádovito padali dolu.

Interiér je bohato zdobený maľbami, dlaždicami, vykladanými oknami a lampami. Koberec, ktorý sa tu nachádza, je pravidelne vymieňaný, keďže je opotrebovaný tisíckami veriacich, čo sa tu päťkrát do dňa modlia.

 

Zdroj/autor: bluemosque.co, sacred-destinations.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa