Casa Milá - dom príšer a surrealistov

2012-04-07 11:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO- Veľmi netradičný obytný dom, ktorý pripomína vlniace sa more, stojí uprostred Barcelony a je posledným Gaudího projektom pred bazilikou Sagrada Familia.



Barcelonský modernistický dom postavený jedným z najvýznamnejších architektov Španielska. Casa Milá, známa aj ako La Pedrera - kameňolom, je jedným z výtvorov nápaditého architekta Antonia Gaudího. Postaviť si ju dal majiteľ pozemku (po ňom má budova názov - Pedro Milá), ktorému sa zapáčilo predchádzajúce dielo Gaudího casa Batlló.

So stavbou sa začalo v roku 1906 a ukončená bola v roku 1910. Kamene si dal Gaudí doviezť z neďalekej provincie a po opracovaní ich precízne zasadil do stavby.

Táto nekonvenčná stavba nemá ani jednu rovnú plochu alebo hranu, všetky jej línie sú oblé. V dome neboli použité žiadne pevné steny a celá stavba stojí len na stĺpoch a oblúkoch. Poschodia nemajú jednotný tvar ani výšku. Izby sú umiestnené okolo dvoch vnútorných nádvorí, aby do nich prenikalo čo najviac svetla.

Vonkajšia fasáda je spolu s balkónmi vlnitá a pripomína more. Budova je zaujímavá aj tým, že nie je namaľovaná farbou, ale má čisto farbu kameňa. Najzaujímavejšou je asi strecha, kde sa nachádzajú komíny a sochy v tvare príšer a surrealistických tvorov.   

Dnes je budova sprístupnená verejnosti, ktorá si môže prezrieť Gaudího múzeum, galériu alebo ateliér. V roku 1984 bola Casa Milá zapísaná do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

Zdroj/autor: artehistoria.jcyl.es, aviewoncities.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa