Central Park, zelené pľúca newyorského Manhattanu

2013-10-16 10:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Zelený fľak na mape New Yorku dnes predstavuje jedinečné miesto pre športové, ale aj umelecké aktivity.



Zelené pľúca Manhattanu dýchajú krásou a pokojom, ktorý široko ďaleko nenájdete. Central Park sa nachádza v jednom z najrušnejších miest sveta, v New Yorku. Pokrýva územie od Piatej Avenue až po Ôsmu Avenue, čo je približne 3,41 kilometrov štvorcových.

Navrhli ho Frederic Law Olmsted a Calvert Vaux, keď vytvorili plán parku pre verejnú súťaž. V roku 1857 ich návrh „Greensward plan“ vyhral. V tej dobe sa hranice parku nachádzali mimo centra mesta, v močarisku, prasacej farme a lome. Práce trvali 15 rokov. Návrhári do parku zakomponovali krásu anglických parkov spolu s lúkami, jazierkami a skalami.

Návrh bol vytvorený tak, aby poskytol občanom možnosť stretávať sa a oddýchnuť si pritom. Neskôr v 30. rokoch sa park stal miestom rekreácie unavených Newyorčanov.

Robert Moses do parku pridal ihriská, Wollmanovo klzisko, zoo a rôzne sochy. V 60. rokoch došlo k úpadku a park sa stal miestom zločinu a vydedencov, čo sa zmenilo až v 90. rokoch, keď mesto a občania spojili sily a pustili sa do renovácie parku.

Park je dnes miestom pre všetkých, ktorí idú radi von a niečo robia. Je obľúbeným miestom na behanie, bicyklovanie, romantické prechádzky alebo pikniky, na koncerty alebo umelecké výstavy, konajú sa tu dokonca aj svadby a pre romantikov je tu možnosť zaplatiť si koč a nechať sa unášať krásou zeleného New Yorku.

 

Zdroj/autor: centralpark.com, aviewoncities.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa