Chichen Itzá: novodobý div sveta

2013-01-25 14:00:00 |   |    | 

MEXIKO - Staroveké centrum mayskej kultúry na Yukatánskom polostrove patrí medzi novodobé divy sveta.



Chichen Itzá, čo v preklade znamená „pri ústach studne Itzá“, bol staroveký náboženský komplex Mayov. Nachádza sa medzi mestami Mérida a Cancún v Mexiku a rozprestiera sa na území 6,5 kilometrov štvorcových, čim je aj najväčším náleziskom mayskej kultúry.

Mesto bolo podľa jedného rukopisu založené v rokoch 415 až 435 a neskôr tu žili Mayovia. Už vtedy sa na tomto mieste nachádzali dôležité náboženské budovy. Neskôr v 10. storočí do mesta vpadli kmene Toltékov a podmanili si ho. V tomto období sa Chichen Itzá stala najmocnejším mestom v Mexiku. V 12. storočí začalo mesto upadať a časom sa naňho zabudlo. Znovu objavené bolo v 20. rokoch 20. storočia.

Mesto je významné svojimi stavbami, v ktorých splývajú dve kultúry - mayská a toltécka. Budovy ako Juego de Pelota (ihrisko na loptovú hru), Templo de Jaguar (Chrám jaguárov), Templo de los Guerreros (Chrám bojovníkov) a El Caracol (Observatórium) patria medzi významné vykopávky.

Najväčšou a najvýznamnejšou stavbou v komplexe však je El Castillo (Hrad), inak aj Kukulkánova pyramída, ktorý je hlavným chrámom. Názov pyramídy je odvodený od jej zasvätenia a to bohovi Kukulkánovi, hadiemu bohovi. Pyramída je úzko spojená s mayským kalendárom, má 356 schodov a 18 terás, ktoré zobrazujú 18 mayských mesiacov.

 

Zdroj/autor: sacred-destinations.com, unesco.org, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa