Moskovský Kremeľ: tajomstvá za hradbami

2012-12-14 13:00:00 |   |    | 

RUSKO - Moskva je nielen hlavným mestom Ruskej federácie či najväčším mestom Európy, ale tiež miestom, ktoré ukrýva zaujímavú históriu. Väčšina z nej sa koncentruje v Kremli, niekdajšej stredovekej mestskej pevnosti. Za viac ako 2-kilometrovými červenými múrmi stoja chrámy a paláce, ktorých steny, ak by rozprávali, určite by prezradili príbehy ako z románov.



Dnes je Kremeľ sídlom ruského prezidenta a to mu dalo nálepku politického a ekonomického centra mesta, jeho história sa však začína písať už v 11. storočí, kedy vzniká Moskva a na mieste budúceho Kremľa je postavené prvé opevnenie.

Nasledujúcim míľnikom bolo 14. storočie, vtedy do Kremľa pribudol okrem iných Chrám Nanebovstúpenia Panny Márie, v ktorom bola korunovaná väčšina ruských cárov. Svojimi zlatými kopulami je stavba neprehliadnuteľná.

V 15. a 16. storočí moskovský Kremeľ ozdobili stavby z dielne talianskych architektov, Diamantový palác či Archanjelský chrám, venovaný archanjelovi Michalovi, patrónovi ruských cárov. Vznikol ako miesto posledného odpočinku vládcov ríše.

Za čias vlády Kataríny Veľkej a cára Mikuláša prebehlo v areáli niekoľko ďalších významných zmien, ale potom zostal až do príchodu Lenina Kremeľ v úzadí. Komunisti z neho opäť urobili centrum politickej moci a zostalo ním do dnešných dní.

Okrem prezidenta má totiž za mohutnými hradbami svoje sídlo aj ruská vláda. A že je to skutočne výnimočné miesto, dokazuje aj skutočnosť, že Kremeľ bol v roku 1990 prvou ruskou pamiatkou zapísanou na Zoznam svetového dedičstva Unesco.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa