Na konci sveta - v Patagónii, krajine divov

2012-10-05 15:00:00 |   |    | 

ARGENTÍNA - Rozľahlé územie Južnej Ameriky, ktoré príroda divmi hojne obdarila. Patagónia sa rozkladá na väčšine územia Argentíny a zasahuje aj do územia Čile. Je to oblasť, ktorá prekračuje hranice krajov, národov, pohorí aj riek. Rozprestiera sa od tropických oblastí na severe až po Ohňovú zem a na juh, ktorý je pokrytý ľadom.



Dá sa rozdeliť do niekoľkých oblastí, napríklad Andskej, Atlantickej, centrálnej a Ohňovej zeme. Názov údajne pochádza z obdobia, keď na toto územie dorazil Magalhães a uvidel patagoncov - „ľudí - obrov“, keďže priemerná výška obyvateľov bola značne vyššia ako výška Španielov.

Andská oblasť sa nachádza na hraniciach Argentíny a Chile v pohorí Andy. Táto oblasť sa vyznačuje horským terénom, vysokou vlhkosťou, chladom, hustými lesmi, jazerami, termálnymi prameňmi a hlavne ľadovcami. Atlantická oblasť sa nachádza na východnom pobreží Argentíny. Na severe sa nachádzajú teplé prúdy, no čím južnejšie idete, tým je voda chladnejšia a bohatšia na arktické zvieratá ako tučniaky, veľryby a mrože.

V centrálnej časti sa nachádza takzvaná meseta, čo znamená náhorná plošina. Je to nehostinný kraj, kde máločo rastie. Na prériách žijú pôvodní obyvatelia Mapuče a len sever je ako tak obývaný. Posledná časť, takzvaný koniec sveta, La Tierra del Fuego, Ohňová zem, je súostrovie na samom juhu Južnej Ameriky. Je známa chladným podnebím a nenapodobiteľnou prírodou. Môžete tu lyžovať, sledovať divoké lamy alebo vystúpiť na ľadovec.

Najznámejšie turistické atrakcie Patagónie sú vodopády Iguazú a ľadovec Perito Moreno (Ohňová zem).

 

Zdroj/autor: patagonia-argentina.com, patagonia.com.ar, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.9/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa