Národný park Redwood- park s najvyššími stromami na svete

2012-04-14 17:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY- Park s najvyššími stromami na svete.



Národný park Redwood sa nachádza na hornatom pobreží Tichého oceánu, severne od mesta San Francisco, Spojených štátoch. Pre svoju jedinečnú faunu a flóru patrí do zoznamu prírodných oblastí svetového dedičstva UNESCO. Založený bol v roku 1968, aby ochránil najvyššie stromy na svete, ktoré dnes rastú len tu a v štáte Oregon. Vytvorený bol zlúčením troch menších parkov a následne bol ešte rozšírený. No nechráni len prastaré lesy. Pod chránenú oblasť patria aj prérie usadlosti, v ktorých žili domorodí obyvatelia.

Redwood je rozdelený na dve zóny, prímorskú a hornatú. Má rozlohu okolo 455,6 kilometrov štvorcových z čoho 24 kilometrov štvorcových sa nachádza pod hladinou mora. Prímorská oblasť má 55 kilometrov pobrežia, ktoré lemujú pláže a útesy.

Hlavným chráneným artiklom v parku sú najvyššie stromy na svete, sekvoje vždyzelené. Tieto stromy potrebujú 400 rokov len na to, aby dospeli, pričom niektoré z nich sa dožívajú aj 2 tisíc rokov. Zaujímavosťou je, že ich kôra ich chráni proti požiarom, no proti vetru sú staré stromy bezbranné. Títo obri sa nachádzajú na ploche 158 kilometrov štvorcových.

Chránené sú aj zvieratá, ktoré v lese nájdete. Okolo riečok a potokov sa potuluje 75 druhov cicavcov, v okolí skál hniezdia niektoré z ohrozených druhov vtákov a more sa pýši kolóniou vzácnych uškatcov. V parku prebiehajú aj archeologické výskumy, ktoré dokazujú, že táto oblasť bola obývaná už pred 4 500 rokmi.

Zdroj/ autor: unesco.org, national-park.com, nps.gov, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa