Letný palác v Pekingu - symbol starej Číny

2013-09-02 14:00:00 |   |    | 

ČÍNA - Letný palác je najväčším palácom starej Číny. Návrhári si pri práci dali naozaj záležať, veď palác patril čínskej kráľovskej rodine.



Letný palác alebo aj Yiheyuan sa nachádza 15 kilometrov severozápadne od Pekingu, v Číne. Je najväčším komplexom s cisárskou záhradou, ktorý má dokonalú architektúru a zahŕňa prírodné, ale aj umelo vytvorené kopce a jazerá. Klasickým štýlom sa tu prepája príroda s výtvorom človeka.

Prvý palác bol postavený v roku 1750, pod názvom Záhrada jasných vlniek, a slúžil ako sídlo cisárskej rodiny. Počas druhej ópiovej vojny zničili palác anglicko-francúzske vojská. Zrekonštruovaný bol v roku 1888 a od roku 1924 je sprístupnený verejnosti.

Letný palác sa rozkladá na území približne 3 kilometrov štvorcových, pričom asi jedna tretina sa nachádza pod vodou. Hlavnými dominantami okolia je kopec Dlhovekosti a jazero Kunming, ktoré architekti zakomponovali do návrhu paláca. Ten je rozdelený na tri časti, administratívnu a politickú, sídlo rodiny a odpočinkovú časť. Na kopci sa nachádzajú budovy ako Sála dobročinnosti a dlhovekosti, ktorá patrí do politickej časti, a domy, ktoré obývala rodina, ako Sála šťastia a dlhovekosti alebo Sála nefritových vlniek.

Tieto dve časti sú prepojené mostom, ktorý je pomaľovaný 10 tisíc kresbami. Ostatné časti, viac ako 90 percent územia, slúžia na odpočinok a rekreáciu. Sú plné chodníčkov, jazierok a nájdete tu aj ostrov. Najvýraznejšou budovou komplexu je veža, ktorá je venovaná Budhovi. Má 41 metrov a týči sa nad všetky ostatné budovy.

Zdroj/autor: whc.unesco.org, beijingtrip.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa