Zádušný chrám kráľovnej Hatšepsut - egyptský klenot

2013-01-29 12:00:00 |   |    | 

EGYPT - Jeden z najkrajších chrámov bol sčasti zničený žiarlivým synom. Zádušný chrám kráľovnej Hatšepsut sa nachádza na západnom brehu Nílu, pri Dél el-Bahrí v Egypte. Bol postavený na počesť kráľovnej Hatšepsut, nevlastnej matky faraóna Thutmosa III., ktorá po dve desaťročia vládla krajine.



Chrám je známy aj pod inými menami, napríklad Dél el-Bahrí, čo v preklade znamená severný kláštor, alebo aj Džeser-džeseru, v preklade najposvätnejší z posvätných. Navrhol ho údajný milenec kráľovnej, Senenmut.

Podľa dochovaných záznamov trvala stavba chrámu 15 rokov, medzi 7. a 22. rokom vlády kráľovnej. Tá dala vytesať chrám do hory el-Qurn, ktorá nad chrámom vytvorila prirodzenú pyramídu. Miesto bolo vybrané aj pre svoju strategickú pozíciu priamo uprostred cesty medzi chrámom Amona a chrámom v Karnaku. Neďaleko stála aj jej hrobka.

Chrám pozostáva z troch terás, v ktorých sa nachádzajú stĺporadia, a do druhého a tretieho poschodia vedie rampa. V interiéri sa kedysi nachádzali mnohé sochy pripomínajúce vládu kráľovnej, no po jej smrti ich dal faraón Thutmose III. zničiť, spolu s časťou chrámu a okolím. Podľa záznamov sa pred chrámom pri jeho vzniku nachádzali stromy.

 

Zdroj/autor: ask-aladdin.com, ancientegyptonline.co.uk, bluffton.edu, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa