Amonov chrám- najväčší komplex v Egypte

2012-04-21 16:00:00 |   |    | 

EGYPT- Najväčší egyptský chrámový komplex predstavuje vtedajší vrchol uctievania si bohov.



Amonov chrám sa nachádza na východnom brehu Nílu v meste Luxor, v Egypte. Je to jeden z najväčších chrámových komplexov vôbec. Nachádzajú sa v ňom viaceré chrámy, ktoré sú zasvätené tým najdôležitejším bohom svojej doby. Komplex nájdete aj pod inými názvami, ako napríklad Ipt-Swt, čo znamená "vybrané miesto", alebo Pr-Imn, čo v preklade znamená Amonov dom.

Celý komplex budov je ohraničený múrom a zahŕňa chrámy bohov, ako Osirisa, Chonsa alebo Ptah. V 12. storočí pred Kristom tu stál len jeden malý chrám, ku ktorému sa stáročiami pridávali ďalšie. Rokmi bol chrám niekoľkokrát zničený.

Pred vchodom do Amonovho chrámu stálo 40 sfíng, ktoré mali hlavy oviec. Neskôr však boli presťahované do inej časti komplexu. Pri vstupe do chrámu narazíte na prvé námestie, ktoré má rozmery 100 a 80 metrov a je celé zastavané stĺpmi. Po jeho stranách sa nachádzajú kaplnky a menšie chrámy. Na druhom námestí je postavených 134 stĺpov, ktoré merajú 22 metrov, a ktoré dal postaviť Amenothep III. Aby ste sa dostali ku Amonovmu chrámu musíte prejsť aj tretím námestím, ktoré dal postaviť Thutmose III, a na ktorom stáli dva 19 metrové obelisky. Nasledujú ešte ďalšie dve námestia, kým na 6. nájdete svätyňu postavenú faraónom Thutmosem III. Za ňou sa nachádzajú ďalšie námestia, na ktorých sa našli dôležité vykopávky.

Zdroj/ autor: ask-aladdin.com, bluffton.edu, Silvia Sekáčová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa