Kanadský Quebec predstavuje kus histórie

2012-10-25 13:00:00 |   |    | 

KANADA - Najzachovalejším historickým centrom v Severnej Amerike sa môže popýšiť mesto Quebec, v ktorom dodnes stojí historické opevnenie.



Historické centrum mesta Quebec, po anglicky Historic District of Old Québec, je centrom hlavného mesta kanadskej provincie Quebec. Leží na rieke St Laurent. Je dokonalou ukážkou koloniálneho mesta, ktoré si uchovalo nielen múry, ale aj bašty a brány. Mesto založil v roku 1608 francúzsky bádateľ Samuel de Champlain.

Historické centrum Quebecu má rozlohu približne 1,35 kilometra štvorcového. Je rozdelené do dvoch častí, Horného a Dolného mesta. Staršou z nich je Dolné mesto, v ktorom bol postavený prístav a budovy, ktoré slúžili ako centrá obchodu. Stojí tu aj Kráľovský palác a kostol Notre-Dame des Victoires. Horné mesto sa stalo sídlom administratívy a cirkvi.

Stáli tu kláštory Uršulínok a Jezuitov, ktoré však boli zničené počas viacerých veľkých požiarov. Zo starého mesta sa zachovalo len okolo 700 budov, z toho sú 2% budov zo 17. storočia, 9% z 18. storočia a 46% budov z 19. storočia.

V Hornom meste sa nachádzajú pamiatky ako hrad Le Château Frontenac alebo väčšina pôvodného opevnenia. Za jeho zachovanie sa v 70-tych rokoch 19. storočia zaslúžil Lord Dufferin, ktorý nesúhlasil s jeho zničením. Dnes je celé historické centrum zapísané v zozname UNESCO.

 

Zdroj/autor: unesco.org, muenkermedia.com, pc.gc.ca, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa