Place de la Concorde- kúsok Egypta v Paríži

2012-04-27 10:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO- Kúsok Egypta uprostred rušného námestia.



Place de la Concorde, v preklade Námestie Svornosti, sa nachádza v 8. obvode Paríža, vo Francúzsku. Nájdete ho na konci bulváru Champs- Élysées. Námestie navrhol Jacques-Ange Gabriel pre kráľa Ľudovíta XV. So stavbou sa začalo v roku 1754 a posledné práce sa ukončili v roku 1763. Námestie bolo postavené okolo jazdeckej sochy kráľa, podľa ktorého bolo aj pomenované.

Neskôr ho premenovali na Námestie slobody a umiestnili naň gilotínu, ktorá sťala hlavy Márie Antoanety, kráľa Ľudovíta XVI. a revolucionára Robespierra. Až v roku 1830 získalo námestie svoje aktuálne meno.

Námestie Svornosti má rozlohu približne 20 akrov a má osemuholníkový tvar. Gilotínu nahradil 22,8 metrov vysoký luxorský obelisk, ktorý Francúzsko dostalo ako dar od egyptského miestokráľa Muhamada Alího v roku 1829. V každom rohu námestia sa nachádza socha reprezentujúca jedno z francúzskych miest, sú to mestá Lille, Štrasburg, Lyon, Marseille, Bordeaux, Nantes, Brest and Rouen. Sochy vytvoril sochár Jacob Ignaz Hittorf, ktorý vytvoril aj dve fontány, ktoré sa na námestí nachádzajú.

Zdroj/ autor: aviewoncities.com, discoverfrance.net, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa