Pomník Viktora Emanuela II pripomína veľkú bielu tortu.

2012-04-30 09:00:00 |   |    | 

TALIANSKO- Mramorová pocta veľkému zjednotiteľovi.



Pomník Viktora Emanuela II, po taliansky Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II, sa nachádza v centre Ríma, blízko starobylého Fóra Romana. „Il Vittoriano“ ako ho tiež nazývajú, je honosný pomník, ktorý žiari do celého okolia.

Navrhol ho architekt Giuseppe Sacconi v roku 1885. Pri výstavbe boli zničené viaceré staroveké a stredoveké pamiatky, ktoré stáli na mieste nového pomníku. Otvorený bol v roku 1911 pri príležitosti 50-teho výročia zjednotenia Talianska.

Pomenovaný je po prvom talianskom kráľovi Viktorovi Emanuelovi, ktorý s pomocou Giribaldiho v roku 1961 zjednotil Taliansko.

Pomník je postavený z bieleho mramoru a skladá sa z dvoch schodísk, ktoré vedú k Oltáru národa. Tam je postavená 12 metrov dlhá jazdecká socha kráľa Viktora Emanuela II. Pod jej nohami sa nachádza Hrob neznámeho vojaka, kde nepretržite horí oheň. Pomník je obkolesený galériu, kde stoja 15 metrov vysoké stĺpy. Na samom vrchu sa nachádzajú 2 štvorzáprahy. Zo zadnej strany budovy je postavený presklený výťah, ktorý vyváža turistov až na vrchol, odkiaľ si môžu vychutnať jedinečný výhľad.

Zdroj/ autor: italylogue.com, aviewoncities.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa