V Rezervoári Basilica sa ukryjete pred horúčavou.

2012-04-30 10:00:00 |   |    | 

TURECKO- Najchladnejšie miesto Istanbulu.



Rezervoár Basilica, ktorý je známy pod tureckým názvom Yerebatan sarayi, v preklade potopený palác, sa nachádza pod ulicami Istanbulu, v Turecku. Vchod do podzemia sa nachádza blízko baziliky Hagia Sofia. Patrí medzi viacero vodných rezervoárov, ktoré slúžili ako zásobárne vody pre paláce. Yerebatan sarayi je jedným z dvoch verejne prístupných rezervoárov a taktiež je tým najväčším.

Postaviť ho dal byzantský cisár Justinián I v roku 532, aby tak zásoboval Veľký palác vodou. Voda sem bola privádzaná z 19 kilometrov vzdialeného Belehradského lesa pomocou dvoch akvaduktov- Bozdoğan Sukemeri a Mağlova Sukemeri.

Rezervoár je 143 metrov dlhý a 65 metrov široký, pričom sa doňho zmestí približne 80 tisíc metrov kubických vody. Katedrála, ako niekedy rezervoár nazývajú, je podopieraná 336 mramorovými stĺpmi, ktoré sú 9 metrov vysoké. Postavené sú prevažne v korintskom a iónskom štýle, hoci sa tu nájde aj zopár dórskych stĺpov. Rozmiestnené sú po 4 metroch, čím vytvárajú 12 radov po 28 stĺpov.

Zaujímavosťou sú dve sochy v tvare hlavy Medúzy. Podopierajú stĺpy a jedna je otočená dolu hlavou a tá druhá je otočená bokom. Ich umiestnenie nie je doteraz objasnené, hoci môže ísť o spôsob, ktorým chceli stavitelia zabrániť zlu, aby sa nedostalo do rezervoáru.

Zdroj/ autor: istanbultrails.com, letsgoistanbul.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa