Greenwich: vidiecky pokoj neďaleko Londýna

2012-10-26 10:35:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Vidiecky pokoj neďaleko rušného centra. Greenwich sa nachádza v Londýne približne 5,5 kilometra od Trafalgarského námestia. Je to mestská časť, ktorá leží na brehu Temže a vyznačuje sa pokojným prostredím a kráľovskými pamiatkami.



Táto časť bola kľúčovým miestom britskej námornej nadvlády. Sídlili tu námorné školy aj nemocnice pre námorníkov. Greenwich bolo miestom, cez ktoré museli prejsť všetky lode, ktoré mierili do Londýna, a tak sa z tejto časti stal veľmi dôležitý uzol.

Prvé záznamy z tejto oblasti pochádzajú už z dôb rímskeho osídlenia, približne z roku 43 nášho letopočtu. Ako rástol Londýn, rástol aj význam Greenwichu, ktorý začiatkom 19. storočia zažíval svoj najväčší rozmach. Poslednou loďou, ktorá bola v Greenwichi postavená, bola v roku 1912 loď HMS Thunderer.

Medzi najzaujímavejšie pamiatky štvrte patria nemocnica Greenwich Hospital, Národné námorné múzeum (National Maritime Museum) a stará námorná škola Old Royal Naval College.

V roku 1675 tu bola postavená prvá budova z komplexu observatória Old Greenwich Royal Observatory. Navrhol ju Christopher Wren a slúžila ako dom vtedajších astronómov. V roku 1884 bol v Greenwichskom observatóriu vyhlásený nultý poludník. Ten rozdelil zem na dve polgule a stanovil medznárodný čas GMT (Greenwich Mean Time), ktorý slúžil na navigáciu v priestore, ale aj čase.

 

Zdroj/autor: greenwich-guide.org.uk, visitgreenwich.rg.uk, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa