Bells: pláž najlepších surferov na svete

2012-10-25 15:00:00 |   |    | 

AUSTRÁLIA - Pláž najlepších surferov na svete. Pláž Bells, po anglicky Bells Beach, sa nachádza blízko mesta Torquay, asi hodinu a pol jazdy od Melbournu, v Austrálii.



Patrí do oblasti Veľkej oceánskej cesty, Great Ocean Road, ktorá prechádza cez najzaujímavejšie časti východnej Austrálie.

Pláž vytvorili silné oceánske búrky, ktoré do okolia vyryli prírodný amfiteáter. Pod vodou skryté útesy spravili z Pláže Bells jedinečné miesto pre surfovanie. Vlny tu majú zvyčajne výšku od 60 centimetrov až po 3,5 metra, no nie sú ojedinelé ani väčšie. V rôznych častiach útesu sa lámu, ako napríklad v častiach Centerside, Rincon, Outside Bells a Bells‘ Bowl, a vytvárajú tak veľmi náročné podmienky, ktoré prekonávajú len tí najlepší.

Pláž je pomenovaná po rodine Bellovcov, ktorí vlastnili pozemky za plážou. Surfovať sa tu začalo približne v roku 1949 a prvá súťaž sa tu uskutočnila v roku 1961. O dva roky neskôr bola súťaž pomenovaná Bells Beach Easter Rally a stretávali sa na nej súťažiaci z celej Austrálie. Medzinárodnou sa stala v roku 1973, keď ju začala podporovať domáca rozrastajúca sa firma zameraná na výrobu a predaj surfového príslušenstva Rip Curl.

Dnešná súťaž, Rip Curl Pro, sa koná každý rok v období Veľkej noci. Stretávajú sa tu tí najlepší z najlepších, aby si v týchto nebezpečných vodách zmerali svoje zručnosti. Presadili sa tu surferské legendy ako Mark Richards alebo Michael Peterson. Mimo súťaže tu za pekného počasia môže naraz surfovať aj 50 ľudí, pričom na vzdialenejšom konci Winkipop je priestor pre ďalších 50.

 

Zdroj/autor: surfline.com, visitvictoria.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa