Brána do Turecka sa volá Antalya

2012-10-29 11:00:00 |   |    | 

TURECKO - Vstupná brána do Turecka. Antalya sa nachádza na pobreží Stredozemného mora v Turecku. Mesto je obľúbeným turistickým centrom s množstvom rezortov a atrakcií.



Mesto založil kráľ Attalos II. približne v 2. storočí pred Kristom a pomenoval ho sám po sebe. Vystriedalo sa tu množstvo vládcov a každý v meste zanechal svoje stopy. Nájdete tu rímske, byzantské, ale aj osmanské prvky. Dominujúcimi prvkami však sú tie osmanské. V meste stojí viacero minaretov a mešít, ako mešity Murat Pata a Tekeli Mehmet Pasa.

Centrum mesta s historickými budovami, ktoré sa nazýva Kaleici, obkolesuje hlavný prístav. Mesto bolo kedysi rozdelené na viacero obvodov, ktoré obývali rôzne národnosti, no dnes už takéto rozdelenie neexistuje. Turisti môžu v meste navštíviť náboženské budovy, múzeá a pláže, ktoré sa vinú po pobreží.

V okolí mesta sa nachádzajú lákavé prírodné, ale aj kultúrne miesta. Asi 14 kilometrov od mesta sa nachádzajú Horné vodopády Düden a ešte o niečo ďalej sú Dolné vodopády Düden, ktoré stekajú priamo do mora. Národný park, lyžiarske stredisko, pláže a archeologické vykopávky sú blízko mesta a predstavujú zaujímavé ciele pre menšie výlety.

 

Zdroj/autor: allaboutturkey.com, turkeytravelplanner.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa