Cape Cod a prvá transoceánska bezdrôtová komunikácia.

2012-04-30 14:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY- Miesto odkiaľ vyšla prvá bezdrôtová správa, ktorá sa dostala cez Atlantik.



Cape Cod National Seashore, v preklade národné pobrežie Cape Cod, sa nachádza na pobreží Atlantiku v štáte Massachusetts, v Spojených štátoch. Chránená oblasť pokrývajúca 64 kilometrov pobrežia chráni divokú prírodu a poskytuje priestor na oddych.

Cape Cod je miesto, kde sa vyloďovali prví moreplavci, pričom prvé zmienky o oblasti sú zo začiatku 10. storočia. V 16. storočí sem priplával kapitán John Smith a prví Pútnici vkročili do prístavu Cape.  

Spolu so zakladaním prvých miest a stále väčším počtom prisťahovalcov sa medzi domorodcov dostali choroby, ktoré ich takmer vyhladili. Aj okolie sa začalo meniť, klčovanie a vypaľovanie lesov otvorilo krajinu, ktorú neskôr začali spásať stáda oviec, ktoré ničili nižšie rastliny. Už v 19. storočí  bola pôda tak zdevastovaná, že nebola schopná živiť poľnohospodárstvo a tak sa tu rozšíril lov rýb a veľrýb.  

Nehostinné piesočné pláne na polostrove, ktorý je z troch strán obklopený vodou, zachránil prezident J. F. Kennedy, keď tu v roku 1961 založil chránenú oblasť. Cape Cod National Seashore má rozlohu 176 kilometrov štvorcových a pozostáva prevažne z pláží, lesov a jazierok.

Turisti tu môžu navštíviť množstvo kultúrnych aj prírodných pamiatok. Tí aktívni sa môžu vybrať na bicykle alebo stanovať na niektorú z pláží, ktoré sú na to vyhradené. Pre tých, čo radi spoznávajú históriu tu sú múzeá, ktoré dokumentujú príchod a život Pútnikov, úspech Marconiho prvej bezdrôtovej komunikácie naprieč Atlantikom alebo Záchrannú stanicu Starého prístavu, Old Harbor Life Saving Station.

Zdroj/ autor: npca.org, capecodplus.com, nps.gov, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa