Cavehill- zeleň Belfastu.

2012-05-01 12:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA- Park s ocenením najlepšieho otvoreného priestranstva vo Veľkej Británii.



Cavehill sa nachádza pri severoírskom hlavnom meste Belfast, vo Veľkej Británii. Je to kopec, ktorý sa týči nad mestom, a pri dobrom počasí je ho vidno aj zo škótskej pevniny. Na jeho území je vytvorený park Cave Hill Country Park, ktorý radi navštevujú obyvatelia mesta a aj turisti.

Pôvodné pomenovanie kopca je Ben Madigan, čo v preklade znamená Madiganov kopec. Dnešný názov je odvodený od piatich jaskýň, ktoré tu zostali po baniach. Kopec je vysoký 368 metrov a nachádza sa na ňom niekoľko turistických trás, ktoré vedú k pamiatkam a prírodným úkazom. Spomedzi tých prírodných je veľmi obľúbený Napoleonov nos, Napoleon's Nose, bazaltový útvar, ktorý údajne inšpiroval Johnathana Swifta k napísaniu jeho Guliverových ciest.

Na kopci sa ďalej nachádza hrad, ktorý bol postavený v 12. storočí. Je obľúbeným miestom pre svadby a zastávkou počas túr po okolí. Na hradných pozemkoch bola pri príležitosti tisícročia vysadená Miléniová záhrada. Nad hradom sa nachádza Belfastská zoologická záhrada, ktorá už od roku 1934 láka turistov do Belfastu a celkovo Severného Írska. Na vrchole kopca stojí kruhová pevnosť McArt's Fort.

Zdroj/ autor: belfasthills.org, belfastcity.gov.uk, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa