Kostol sv. Demetria spomína na časy Byzantské.

2012-05-01 15:00:00 |   |    | 

GRÉCKO- Kostol svätého Demetria, v gréčtine Agios Dimitrios, sa nachádza v mestečku Thessaloniki, známom aj ako Solún, v Grécku. Zasvätený je mladému mužovi Demetriovi, ktorý bol v roku 303 prenasledovaný a zabitý pre svoju kresťanskú vieru.



Po vyhlásení Byzancie za kresťanskú krajinu tu domáci postavili malú kaplnku, ktorá bola v roku 413 nahradená bazilikou s tromi uličkami. O dve storočia vyhorela a na jej mieste bola postavená ešte väčšia bazilika, ktorá tu stojí až do dnes. No ani tá dnešná nie je úplne tou pôvodnou, v roku 1917 tu prepukol obrovský požiar, ktorú ju úplne zničil. Hneď po požiari začali s jej rekonštrukciou a v roku 1949 bola sprístupnená nová bazilika, ktorá je presnou kópiou tej zo 6. storočia. Medzi rokmi 1493 až 1912 slúžila ako mešita pre okupujúcich Turkov.

Dnešná stavba má 5 uličiek a je jednou z tých najväčších v Grécku. Vnútri sa nachádzajú byzantské fresky, ktoré zobrazujú sv. Demetria, ako sa hrá s deťmi. Jeho hrobka leží údajne presne na mieste, kde bol zabitý a pochovaný. Kryptu v roku 1988 otvorili verejnosti, ktorá tu môže vidieť vzácne artefakty, ktoré prežili požiar v 6. storočí, ako sochy, nádoby a iné predmety.

Zdroj/ autor: greeka.com, thessaloniki-gold.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa