Bazilika svätého Mikuláša uchováva pozostatky obľúbeného darcu dobrých detí

2013-12-06 15:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - Bazilika sv. Mikuláša, po taliansky Basilica di San Nicola, sa nachádza v juhotalianskom mestečku Bari. Je miestom, kde sú ukryté ukradnuté pozostatky svätého Mikuláša z Myry. Sarkofág, v ktorom sa telo nachádza, je dodnes plný myrhy.



Budova, v ktorej dnes sídli bazilika, bola postavená už okolo roku 1000 a sídlil v nej „catepan“, teda byzantský guvernér v Taliansku. V roku 1087 vyrazilo z mesta 47 námorníkov, ktorí zamierili do Myry, nachádza sa v dnešnom Turecku, a tam vzali pozostatky sv. Mikuláša. Priviezli ich naspäť a uložili do paláca, ktorý postupne prerobili na baziliku. Tá bola dokončená v roku 1105 a posvätená až v roku 1197.   

Bazilika sa nachádza priamo v centre mesta blízko pri mori. Jej strohá predná fasáda pozostáva z troch častí a dvoch veží, ktoré neboli nikdy dokončené. Na múroch sú pohrebné nápisy, pričom 18 z nich patrí námorníkom, ktorí boli poctení tým, že mohli byť pochovaní pri múroch baziliky. Vchod je ozdobený freskami s arabskými a byzantskými prvkami.

Hlavná loď je podopieraná stĺpmi a oblúkmi, ktoré boli pridané po zemetrasení v polovici 15. storočia. Vpredu sa nachádza mramorové biskupské kreslo a nad hlavami veľkolepá freska Carla Rosa z Bitontu. Z pravého krídla vedú schody do rozľahlej krypty. Tu leží sarkofág s pozostatkami, nad ktorým je postavený oltár s ikonou sv. Mikuláša, ktorú bazilike pravdepodobne daroval srbský cár Štefan Uroš III. Dečanský. K hrobu sa pravidelne chodia modlievať rímski katolíci, ako aj pravoslávni.

Sv. Mikuláš sa narodil okolo roku 300 a zomrel v roku 350. Bol myrským biskupom a patrónom námorníkov, obchodníkov, cestujúcich a detí. Pochádzal z bohatej rodiny, a tak pomáhal ľuďom vo svojom okolí. Najznámejší z jeho dobrých skutkov je príbeh, keď Mikuláš pomohol trom sestrám, aby sa nemuseli stať prostitútkami. Pre svoju dobrotu je 6. 12. uctievaný po celom svete a údajne práve on slúži ako predloha pre dobrosrdečného darcu, ktorý obdarováva dobré deti.

 

Zdroj/autor: sacred-destinations.com, basilicasannicola.it, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.6/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa