Bazilika svätého Eufrázia- najstarší kresťanský komplex v Chorvátsku

2012-05-02 15:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO- Bazilika sv. Eufrázia, po chorvátsky Eufrazijeva bazilika, sa nachádza v mestečku Poreč, na polostrove Istria v Chorvátsku. Tento biskupský komplex patrí medzi tie najzachovalejšie svojho druhu. Prvky skorého byzantského štýlu, v ktorom je postavená, sú jedinečné v celej oblasti Stredomoria.



Komplex budov- kostol, kaplnka, átrium, krstiteľnica aj biskupský palác sa zachovali takmer neporušené. S ich výstavbou sa začalo niekedy v 5. a 6. storočí. Prvý kostol, ktorý tu stál bol postavený ešte za čias Rimanov v roku 313. Ten bol neskôr zväčšený a samotnú baziliku dal postaviť v polovici 6. storočia biskup Eufrázius.

Vchod do baziliky je nenápadne ukrytý v bočných uličkách. Bazilika pozostáva z troch krídiel, pričom hlavné je od bočných oddelené stĺpmi a oblúkmi. Na stenách sú rôzne fresky, pričom tie najvzácnejšie pochádzajú z obdobia, keď bol chrám vo výstavbe. Zachovali sa aj niektoré ornamenty z pôvodného kostola, z ktorého pochádzajú aj tri hlavné steny.

Byzantské fresky zobrazujú Ježiša Krista, Eufrázia, ale aj Pannu Máriu s dieťaťom. Hlavnou freskou je práve tá s Pannou Máriou a dieťaťom, ktoré obkolesujú anjeli, miestni svätci a Eufrázius. Na výzdobu boli použité materiály ako mramor, farebné kamene a perleť. Pôvodne boli ešte aj podlahy pokryté mozaikami, no tie sa bohužiaľ nezachovali. Neskôr boli pristavané sakristie a veža.

Zdroj/ autor: unesco.org, mfa.hr, to-porec.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa