Partenón v gréckych Aténach

2013-06-10 14:00:00 |   |    | 

GRÉCKO - Jedna z najznámejších stavieb sveta bola postavená vedľa komplexu ďalších stavieb na Akropole za čias najväčšieho vzostupu Atén počas vlády Perikla. Jej úlohou bolo okázalo demonštrovať svetu bohatstvo a moc Atén a tiež poukazovať na demokraciu.



Okolo roku 450 pred Kristom sa začala rozsiahla rekonštrukcia Akropoly po vyplienení Atén počas grécko - perzských vojen. Jej súčasťou bola i stavba pompézneho chrámu z mramoru zasvätenému bohyni Atény - Partenónu. Záštitu nad sochárskou výzdobou si vzal najväčší antický sochár Feidias.

V staroveku bol Partenón považovaný za najkrajší chrám v dórskom slohu. Kultu bohyne slúžil takmer tisíc rokov, až do 4. storočia nášho letopočtu. Keď sa v tom čase v Aténach upevnilo kresťanstvo, bol zasvätený Panne Márii. Dočkal sa však poškodenia od fanatických kresťanov, ktorí otĺkli vonkajšiu sochársku výzdobu - znázorňovala podľa nich pohanské božstvo.

Najväčšieho poškodenia sa však chrám dočkal v roku 1687, kedy bol používaný ako muničný sklad tureckého vojska a zasiahla ho strela z benátskej lode. Od tých čias dochádzalo k odvážaniu úlomkov sochárskej výzdoby do štátov západnej Európy, kde ich možno vidieť vo viacerých múzeách.

Partenón je zapísaný v Zozname svetového dedičstva UNESCO, od roku 1975 prechádza sústavnou rekonštrukciou, na ktorej sa posledné roky podieľa i Európska únia. Cieľom rekonštrukcie je udržať stabilitu stavby, veľké časti mramoru sú postupne dosadzované na pôvodné miesta. Najväčším nebezpečenstvom je pre chrám už 150 rokov trvajúca zvýšená erózia spôsobená exhaláciami z kúrenia čiernym uhlím a z výfukov áut.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa