Zámok Belvedér vo Viedni

2013-06-16 10:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Z plánu postaviť záhradnú vilu s oranžériou pre princa Eugena Savojského sa napokon vyvinula stavba palácového komplexu v barokovom štýle, oslavujúca prosperitu cisárskeho dvora a úspešnosť v bojoch proti Osmanskej ríši. Dnes je centrom rakúskej kultúry.



Záštitu nad projektom záhradnej vily prebral jeden z najznámejších rakúskych barokových architektov Johann Lukas von Hindelbrandt, pre ktorého sa tento palácový komplex stal hlavnou pýchou. Na pomoc si vzal benátskeho sochára Giovanniho Stanettiho. Tak za dva roky od počiatku stavby v roku 1716 vznikla budova známa dnes ako Dolný Belvedér. Neskôr v roku 1923 k nemu pribudol Horný Belvedér.

Dedičia princa Savojského po jeho smrti o budovy záujem nemali. Predali ich Márii Terézii, no v prvých rokoch ich vôbec nevyužívala. Neskôr ale komplex rozšírila a prvá ho nazvala menom, ktoré nosí dodnes.

Komplex sa stal sídlom cisárskej obrazovej galérie, neskôr tu vzniklo Umeleckohistorické múzeum (Kunsthistorisches Museum) a Rakúska galéria. Budovy boli počas druhej svetovej vojny poškodené, posledná rekonštrukcia bola dokončená v roku 2008.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa