Zámok Fontainebleau - nositeľ francúzskych dejín

2013-07-24 13:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Jeho počiatky siahajú až do 12. storočia, súčasnú podobu ale nadobudol najmä v 16. storočí, kedy ho prebudovali najlepší talianski architekti tých čias. Stopy na ňom zanechali mnohí francúzski panovníci, takisto tu možno vidieť prvky z obdobia stredoveku, renesancie aj klasicizmu.



Nachádza sa asi šesťdesiat kilometrov juhovýchodne od Paríža. Hoci ide o jeden z najvýznamnejších a najrozľahlejších zámkov vo Francúzsku, neteší sa takej návštevnosti, ako napríklad Versailles. Je totiž ťažšie dostupný. Za návštevu však rozhodne stojí.

Spája sa v ňom talianska a francúzska umelecká tradícia, nakoľko kráľ František I. túžil zo zámku vytvoriť „nový Rím“. Celej tejto špecifickej architektúre sa postupne začalo hovoriť fontainebleauská škola. Zámok je vystavaný okolo niekoľkých nádvorí. Počas Veľkej francúzskej revolúcie zámok upadal a veľká časť jeho nábytku sa rozpredala. Až Napoleon Bonaparte mu postupne prinavrátil podobu, v akej ho poznáme dnes.

Obklopuje ho rozsiahly les, ktorý je domovom mnohých chránených živočíchov. Zámok má obrovskú zbierku starožitného nábytku, sôch, obrazov a umeleckých diel zo šiesteho až devätnásteho storočia z celého Francúzska. Sídli tu škola umenia, architektúry a hudby pre amerických študentov.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa