Malorka, ostrov všetkých druhov pláží

2013-07-29 10:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - Najväčší z Baleárskych ostrovov priťahuje svojou rozmanitosťou, ktorá je vyhľadávaná nielen v lete. Hory na severe, roviny na juhu, piesočné pláže, ale i útesy, z ktorých možno bezpečne skákať do mora, k tomu jedlá stredomorskej kuchyne za dostupné ceny. Počas sezóny navštívi Malorku asi 8 miliónov turistov z celého sveta.



viac než 550 kilometrov pobrežia, ktoré sa oplatí vidieť. Dovolenkové destinácie sú prakticky všade, no Malorka netrpí núdzou ani na opustené alebo zriedka navštevované panenské pláže. Čím väčšmi sa návštevník vyberie do vnútrozemia, tým nižšie sú ceny. Ostrov má aj vo vnútrozemí množstvo zaujímavých miest. V mestách nechýbajú lákadlá v podobe veľkých akvaparkov či akvárií s morskými živočíchmi.

Hlavným mestom Malorky je Palma de Mallorca s historickým centrom a množstvom reštaurácií s domácimi špecialitami. K mestu prislúcha najznámejšia destinácia pre dovolenkárov, pláž Playa de Palma. Obrovské čaro je ukryté v dedinkách na skalách, akou je napríklad Deià v pohorí Tramuntana na severe, kam sa odjakživa utiekajú umelci kvôli jej kráse. Za zmienku stoja aj jaskyne, z nich najznámejšia Dračia jaskyňa na východe ostrova. Severovýchodný cíp ostrova, Cap de Formentor, láka kvôli úžasnému výhľadu z takmer štyristo metrov vysokého útesu s majákom.

Najväčším lákadlom však ostávajú pláže. Na severnom pobreží neďaleko mesta Sóller sa nachádza malorský kaňon, Torrent de Pareis. Medzi skalami je maličká pláž s kamienkami a obrovskými vlnami, dostať sa do kaňonu dá jedine cez vysvietený tunel. Celkom iným druhom pláže je chránená oblasť na západe ostrova neďaleko Colonia de Sant Jordi, pláž Es Trenc, s hladučkým bielym pieskom a azúrovou vodou, pripomínajúca karibské pláže. Popri prehliadke pobrežia nie je problém natrafiť na skalisté zátoky, kam je síce prístup ťažší, no odmenou je nerušené kúpanie v krištáľovočistej vode.

 

Zdroj/autor: wikitravel, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa