Magická Sardínia v Taliansku

2013-09-07 14:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - Hoci je Sardínia druhým najväčším talianskym ostrovom, paradoxne patrí k tým najmenej osídleným. A to je práve jeden z dôvodov, ktorý ju medzi turistami robí takou príťažlivou. Samozrejme, sú tu aj iné dôvody. Spomeňme napríklad nádherné pláže, čarovné historické mestá a mestečká, fascinujúce historické pamiatky a tak ďalej.



Na rozlohe takmer 25 tisíc kilometrov štvorcových žije približne 1,6 milióna obyvateľov. Najväčším a najdôležitejším mestom Sardínie je jej hlavné mesto, ktorého názov je Cagliari. Je domovom okolo 160 tisíc obyvateľov, hoci v metropolitnej oblasti, ktorého je Cagliari centrom, žije až 350 tisíc obyvateľov.

Na Sardíniu sa chodí najmä odpočinúť si od hektického života, prevetrať si telo aj myseľ a zabaviť sa v úžasných letoviskách. Medzi tie najvychytenejšie patrí už spomínané Cagliari, no nájdeme tu aj mnohé ďalšie, ako napríklad Alghero, Costa Smeralda či Olbia. Aby ste si ich však mohli vychutnať, je najskôr potrebné sa na ostrov nejako dostať.

Najobľúbenejšími formami dopravy sú, ako inak, lietadlá alebo trajekty. Väčšina z nás dá zrejme prednosť leteckej doprave, napokon, vďaka nej ste na ostrove napríklad z janovského letiska približne za hodinu a pol, no ani taká romantická cesta trajektom nie je na zahodenie, hoci z talianskej pevniny trvá od päť do desať hodín.

Okrem krásnych pláží a nádhernej prírody však Sardínia ponúka aj výlety do histórie. Na tie vlastne natrafíte prakticky na celom ostrove. Reč je o nevšedných kamenných kužeľovitých kamenných vežových stavbách s názvom nuraghi. Pamiatok je tu však omnoho, omnoho viac: z tých najstarších napríklad obrie hrobky, takzvané domy čarodejníc, z antickej doby rímske mosty či divadlá, ďalej stredoveké baziliky, gotické stavby a tak ďalej. Ale škoda rečí, stačí len nasadnúť na lietadlo či trajekt a sami zistíte, že Sardínia je magickým miestom, kde sa podľa mnohých zastavil čas.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.5/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa