Sardínia

2010-06-05 21:14:00 |   |    | 

TALIANSKO- Na druhom najväčšom ostrove Stredozemného mora vzniklo slovo sardonický. Po požití typickej sardínskej rastliny sa na tvárach jedákov vytvoril skutočne trpký a skormútený výraz, ktorý inšpiroval vznik tohto slova.



Oficiálny názov: Sardínia, Regione Autonoma della Sardegna
Taliansky ostrov v Tyrrhenskom mori, medzi Baleárskymi ostrovmi a Apeninským polostrovom, južne od Korziky. 
Sardínia má niekoľko neodolateľných stredovekých pamiatok a prekrásne pláže. Stretnete sa tu s relatívne nedotknutým pobrežím Costa Verde, plnými plážami turistickej enklávy Alghero, môžete trekovať v horách, alebo navštíviť tradičnú kultúru v provincii Nuoro.

Rozloha
24 090 km²
Počet obyvateľov
1 680 200 (2010)
Časové pásmo
Slovensko 0 hod.
Podnebie
Prímorské, subtropické s dlhým suchým letom a miernou, vlhkou zimou. Od júna do septembra skoro neprší. Priemerné letné teploty od 20°C do 24°C. Teplota mora je od 20°C v júni po  23°C v auguste.
Mestá
Cagliari (hlavné mesto), Bosa, Nuoro (sardínsky Nugoro), Olbia, Oristano, Sassari
Mena
euro (EUR)
Jazyky
taliansky (úradný), sardínsky, v provincii Alghero katalánsky, v turistických strediskách anglicky, prípadne francúzsky
Správne členenie
8 provincií
Národnost. zloženie
Sardínčania, Taliani
Náboženstvo
katolíci 
Víza a doklady
Pre vstup na Sardíniu platia rovnaké pravidlá ako pre vstup do Talianska. Pri turistických cestách do 90 dní stačí platný cestovný pas alebo občiansky preukaz.

Bezpečnostné riziká
Bezpečnostná situácia je porovnateľná s ostatnými európskymi krajinami. Odporúča sa dodržiavať základné bezpečnostné pravidlá: dávať si pozor na cenné veci, na pláž nenosiť veľkú finančnú hotovosť a doklady. Rozhodne sa nedoporučuje nákup značkového tovaru u pouličných predajcov a na trhoch. Podľa talianskych zákonov hrozí pokuta nielen predajcovi, ale aj zákazníkovi. 
Zdravotníctvo: Odporúča sa využívať Európsky preukaz zdravotného poistenia. Bezplatná zdravotná pomoc je poskytovaná len v urgentných prípadoch ohrozujúcich život a zdravie osoby. V ostatných prípadoch je potrebné uhradiť sumu za spoluúčasť, ktorá sa pohybuje od 14,- EURO vyššie. Vo väčších turistických centrách je zdravotná služba (centro medico)  priamo na plážach. Lekárne sú označené zeleným krížom v žltom krúžku. Otvorené sú  väčšinou od 9:00 do 12:30, po obede od 13:30 do 18:00, niektoré sú otvorené nonstop. Aj prípade že sú lieky prepísané, platí sa v hotovosti.

Musíte vidieť
Alghero
– španielsko–katalánske mesto na západnom pobreží ostrova 
Barumini - megalitický komplex sôch nuragu (pamiatka UNESCO), pre veľký záujem turistov sa tu vydávajú časové vstupenky
Cagliari – hlavné a najväčšie mesto ostrova so starým mestom Castello, cennými interiérmi katedrály Panny Márie, arcibiskupským a miestodržiteľským palácom. Za návštevu stojí archeologické múzeum, antický rímsky amfiteáter a komplex nuragov Nora. 
Costa Smeralda (Smaragdové pobrežie) – luxusné hotely a letoviská boháčov, filmových hviezd a členov kráľovských rodín, najdrahšia lokalita v Sardínii. Nájdete tu aj hotely strednej kategórie a kempy.
Golfo di Orosei – záliv, súčasť rovnomenného národného parku vápencových útesov, jaskýň a malých chránených pláží
Grotta di Nettuno – bájne sídlo boha Neptúna, inak kvapľová jaskyňa plná jazierok a iných krasových ozdôb. 
La Maddalena – súostrovie siedmych ostrovov a ostrovčekov, prehlásené za národný park, na ostrove Caprera je pochovaný Giuseppe Garibaldi 
Nuoro – vnútrozemské mesto pod strmými zrázmi pohoria Supramonte s krásnym centrom, archeologickým a etnografickým múzeom a sviatkom ľudových krojov Festa del Redentore (koná sa koncom augusta).
Nuraghe Santu Antine – najväčší  z nuragov, jeho steny sú vysoké až 16 metrov  
Oristano – kedysi opustené mesto, s jednou z najstarších stavieb Sardínie kostolom Chiesa di San Giovanni di Sinis, zo 6. storočia
Santa Teresa di Gallura – mestečko založené kráľom Vittoriom Emanuelem I., pomenované po jeho manželke, významný prístav pre spojenie s Korzikou
Sassari – druhé najväčšie mesto ostrova, kedysi dôležité centrum Španielov. Oplatí sa vidieť  katedrálu z 13. storočia, kniežací palác a barokovú fontánu Fonte del Rosello. Odohrávajú sa tu výpravné sviatky Cavalcata a I Candelieri.


Doprava
Sieť autobusových liniek je dobre vybudovaná, aj do najmenších dedín jazdí denne aspoň jeden autobus. Lístky sa dajú kúpiť na autobusovom nádraží, alebo u vodiča. V mestskej doprave je potrebné si cestovný lístok označiť. Taxíky majú taxametre, odporúča sa cenu overiť vopred. 
Dobrým dopravným prostriedkom je auto. Dá sa ním dostať aj do najvzdialenejších miest, kam autobusové linky nejazdia. Oproti ostatným Talianom sú Sardínčania opatrnejší a pomalší vodiči. Cesty sú úzke, veterné.  
Vlakom: vlaky jazdia len medzi veľkými mestami– Cagliari, Oristano, Macomer, Sassari, Olbia. Cez hory a do menších miest jazdí turistická úzkokoľajka „trenino verde.“ Medzi mestami Macomér – Bosa Marina, Palau – Tempo Pausania – Sassari, Arbatax – Mandas, Cagliari – Sorgono jazdí jedenkrát denne.
Loďou: Hlavné prístavy sú Olbia, Porto Torres a Cagliari. Existuje pravidelné spojenie s Janovom, Neapolom, Livornom a Palermom, ale aj s Francúzskom a Tuniskom. Sever ostrova má pravidelné spojenie s Korzikou.

 

Ubytovanie
Nájdite si ubytovanie na Sardínii on-line na stránke Booking.com

 

Jedlo a pitie
Okrem tradičných talianskych jedál sa oplatí vyskúšať Culurgiones - typické cestoviny mesta Ogliastra podobné ravioli, plnené zemiakmi, ovčím syrom 'Pecorino', cibuľou, mätou a cesnakom. Seada sú ravioli plnené čerstvým syrom s príchuťou citrónu, ktorý sa počas varenia Seady roztápa. Praží sa a podáva s medom.  Porcheddu je špecialitou vnútrozemia ostrova, ide o prasiatko pečené v špeciálnej diere, vykurovanej miestnymi drevinami (najčastejšie dubom). Oplatí s vyskúšať aj stredomorské ryby. Pesce azzurro je špecialitou pobrežia Sardínie. Dajú sa  kúpiť aj na rybom trhu, koná sa skoro ráno. Vyskúšať sa oplatí aj sardínske pečivo, ostrov ponúka množstvo druhov. 
Nápoje: miestnou špecialitou je alkoholický nápoj Mirto. Vyrába sa z vína, príchuťou sú plody miestneho kríka mirta. Iným miestnym alkoholom je Fil'e ferru - železné víno, názov pochádza  z 19. storočia, kedy boli fľašky zahrabané do zeme a miesto zahrabania bolo označované železným drôtom. Limoncello – sladký nápoj s citrónovej kôry, podáva sa chladený, je vyrába sa miestne. Vernaccia di Oristano – silné víno vyrábané v regióne Oristano. K vínu sa podáva s miestne pečivo.  Vermentino di Sardegna je ľahké víno so silnou minerálnou príchuťou.
Prepitné: Bežne sa dáva čašníkom 10 %, v reštauráciách sa účet zaokrúhľuje nahor aj v prípade, ak je obsluha zahrnutá v cene. Vrátené drobné je zvykom nechať ležať na stole. Sprepitné by nemalo byť menšie ako 0,50 EUR. Taxikári očakávajú asi 10 % z ceny jazdného, minimálne asi 1 EURO.
 

Otváracie hodiny
Banky sú otvorené cez pracovné dni od 8:30 do 14:00 a od 15:00 do 17:00.
Pošty vo väčších mestách a turistických strediskách sú otvorené cez pracovné dni od  8:00 do 18:00. V sobotu len dopoludnia, v nedeľu sú zatvorené. V menších mestách sú otvorené len dopoludnia. Poštové schránky sú červené a majú otvory označené „per la citta“ pre miestnu  poštu a „per tutte le altre destinazioni“ pre všetky ostatné aj zahraničné destinácie.
Turistické informačné kancelárie nájdete vo všetkých turistických strediskách. www.enit.it   Obchody sú otvorené od pondelka do soboty od 9:00 do 13:00 alebo 14:00, popoludní od 16:00 do 20:00. Veľké obchodné centrá a obchodné domy sú otvorené od 8:30 do 19:30. V nedeľu je väčšina obchodov zavretá.

Pláže
Pláže na Sardínii sú známe jemným, bielym pieskom a priezračným, tyrkysovým morom. Na niektorých miestach sú piesočné duny, dajú sa nájsť aj malé skalnaté pláže. Na niektorých   poskytujú slnečníky a lehátka zadarmo. Kúpanie bez plaviek je zakázané,  „hore bez“ sa  toleruje. Na všetkých plážach platí prísny zákaz stanovania a nocovania pod šírym nebom. Za nedodržanie sa platia pokuty až niekoľko tisíc euro. 

Suveníry originálnym darčekom môže byť národný nápoj Mirto. Predáva sa v ručne vyrobených fľašiach rozličných tvarov, často obalených v korku. Typickým suvenírom je ručne vyrobený prsteň  s polodrahokamom alebo koralom "Fede Sarda". Tradičnými výrobkami koberčeky z ovčej vlny, alebo nože. Na históriu ostrova odkazujú reprodukcie bronzových sošiek – nuragov. 

Internet (.it)
www.sardinia.net/; www.sardegne.com/

www.discover-sardinia.com/; http://en.wikipedia.org/wiki/Sardinia

Komunikácia
Orange (áno), T-mobile (áno), O2 (áno)
Ako cestovať:
www.letenky.topky.sk, http://zajazdy.topky.sk

Letisko: http://www.aeroportodicagliari.com/cagliari_airport.htm Aeroporto di Cagliari

Bez záruky
Na ostrove boli nájdené najstaršie strapce hrozna. Boli použité na výrobu vína Cannonau, najstaršieho vína v Európe.

 

 

Zdroj: wikitravel.org, lonelyplanet.com, nettravel

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.6/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa