Sicílske Trapani: mesto dvoch morí

2013-04-13 10:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - Mesto, mieriace do mora ako dlhý prst, sa objavilo už v dávnych antických mapách pod názvom Drepanon, čo znamená kosák podľa tvaru mestskej zátoky. Samotné prístavné mesto Trapani má prevažne barokovú podobu. Zachovalo si viaceré židovské pamiatky s množstvom bohato zdobených palácov a historických kostolov, z ktorých najväčší je Cattedrale di San Lorenzo. Trapani má asi 70 tisíc obyvateľov a jeho najatraktívnejšia časť pre turistov je staré mesto.



Práve ono je plné romantických zákutí, dláždených ulíc a starých domov, ktoré si vás určite získajú. Dóm a jezuitský kostol Chiesa del Collegio dei Gesuiti či najatraktívnejšia ulica, kde to naozaj „žije“, Corso Vittorio Emanuele, určite stojí za návštevu. Na konci nábrežnej promenády zasa natrafíte na zvyšky veže Torre di Ligny, v ktorej je archeologické múzeum - Museo di Preistoria. Samotné mesto obmývajú dve moria, z jednej strany sa okúpete v mori Thyrénskom a zo strany druhej v mori Iónskom.

Už v stredoveku mesto ťažilo zo svojej výhodnej strategickej polohy. Bolo dôležitým obchodným prístavom, z ktorého sa vyvážali pre neho typické produkty, a to soľ a víno. Odsoľovacie nádrže, tzv. saliny sú neodmysliteľnou súčasťou mesta. Soľ s obsahom cenných minerálov sa tu získava už od 16. storočia výlučne tradičným spôsobom - odparovaním z morskej vody len s pomocou slnka a vetra. Dodnes sa táto nerafinovaná, ručne vyrábaná soľ predáva po Európe ako čisto prírodný produkt.

Trapani je vynikajúcim východiskovým bodom pre podniknutie výletov po okolí. Tuniské pobrežie afrického kontinentu je odtiaľ vzdialené približne 150 km, poprípade sa môžete vydať na Maltu či do Palerma. Avšak nemenej lákavé sú Egadské ostrovy, ktoré sú na dohľad z nábrežnej promenády.

Favignana, Levanzo a Marettimo - ostrovčeky, ktoré merajú sotva pár kilometrov, no o to sú jedinečné svojou panenskou prírodou. Objavíte tu veľa nádherných pláží s romantickými zátokami s kryštáľovo čistým morom. Súostrovia sú známe tradičným lovom tuniakov a dodnes čulým arabským duchom.

Mesto ako na dlani uvidíte z vrchu hory, dnes nazývanej Mount San Giuliano. Možnosti,  ako sa dostať na vrchol kopca, sú dve. Buď kľukatými úzkymi a strmými cestičkami, autom či autobusom alebo si zvolíte lanovku, ktorá premáva do neskorých nočných hodín. Na vrchole kopca sa ocitnete v meste, z ktorého dýcha poriadna dávka histórie. Historické mestečko Erice ponúka okrem kombinácie gréckej, rímskej a arabskej architektúry skutočne nezabudnuteľný kruhový výhľad na Sicíliu.

Pláž, jedna z najkrajších v Stredomorí - San Vito Lo Capo sa nachádza 1 hod 20 min. od mesta Trapani. Absolvovať túto cestu sa oplatí nielen kvôli samotnému miestu, ale aj pre úžasnú autobusovú trasu vedúcu po pobreží a medzi početnými horami.

Trapani - mesto, kde sa mieša európska a africká kultúra s tradičnými spôsobmi života, je výborným začiatočným bodom pre spoznávanie Sicílie, ostrova tisícov tvárí.

 

Zdroj/autor: Terézia Ondrichová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (24 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa