Mysticky krásna Taormína na Sicílii

2012-03-18 14:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - „Toto miesto je obrazom, na ktorom nájdete všetko, čo bolo na Zemi stvorené pre potešenie oka, ducha a fantázie.“ Citát od francúzskeho spisovateľa Maupassanta dokonale vystihuje toto sicílske mestečko. Veď nie náhodou sa na tento „obraz“ prichádzajú pozerať davy turistov z celého sveta.



Ak sa z messinského prístavu vydáte na juhozápad smerom na Catániu, s určitosťou sa vám do cesty postaví Taormína - najstaršie, najznámejšie, najdrahšie turistické centrum ostrova. Už na prvý pohľad vám bude zrejmé, že napriek tomu, že ste na Sicílii, väčšina stavieb nemá taliansky ráz. Vplyv arabskej či normandskej kultúry je tu citeľný.

Jej výhodná a strategická poloha prilákala starých Grékov a Rimanov už v roku 735 p. n. l. Práve oni založili vôbec prvé mesto na sicílskej pôde. Že Gréci boli majstri v staviteľstve, dokázali predovšetkým na grécko-rímskom divadle, ktoré je v pomerne zachovalom stave, a z jeho horných radov sa naskytuje najromantickejší výhľad nielen na Jónske more, ale predovšetkým na zasnežený či dymiaci sa vrchol sopky Etny. Panoramatických výhľadov je tu však veľa, keďže celá Taormína je postavená na terase svahu hory Monte Tauro.

S neďalekým mestom Giardini Naxos je Taormína veľmi úzko spätá. Naxos - typické letovisko, láka svojou blízkou polohou, výhodnejším ubytovaním a službami, zatiaľ čo Taormína láka nielen svojou krásou, ale i rozmanitým pobrežím. Nájdete tu piesočnaté a o pár stovák metrov i kamenisté pláže. Lávové úseky  by vás nemali prekvapiť, keďže v tesnej blízkosti sa nachádza dominantná sopka. More je v týchto miestach príjemne teplé.

Do samotného centra mesta sa dostanete kyvadlovou dopravou, poprípade lanovkou. Hneď pri vstupe cez dve zdobené brány pochopíte, že mesto snáď ani na sklonku dňa neutícha. Taliansky temperament a návštevnosť mesta vás o tom rýchlo presvedčí. Na hlavnej ulici Corso Umberto nechýbajú kaviarničky, obchodíky s keramikou, lávovými vyvrelinami,  umením a suvenírmi, no v neposlednom rade pizzérie s pestrou ponukou všetkého, čo miestna kuchyňa ponúka. Ako v správnom sicílskom meste, chýbať nesmú ani kostolíky a iné svätostánky. Za návštevu stojí kostol sv. Kataríny, nádherný Dóm z 13. storočia alebo dominikánsky kláštor.

Tí návštevníci, ktorí radi spájajú návštevu miest s nejakým podujatím, tiež neobídu naprázdno. Možností je hneď niekoľko. Vo februári si tu môžete vychutnať atmosféru tradičného karnevalu, kde každý musí prísť v maske. V máji sa zas môžete pokochať kostýmovou výpravou. Jedná sa o slávnosť „Sagra del Costume e del Carretto Siciliani“, na ktorú sa schádzajú alegorické vozy z celej Sicílie.

 

Zdroj/autor: Terézia Ondrichová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (24 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa