Pôvabná Tropea - exotika v Taliansku

2012-02-22 15:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - Južanské mestečko rozprestierajúce sa na skalnatom výbežku, turistami vyhľadávané pre jeho krištáľovo čisté more a množstvo historických pamiatok, mesto preslávené pestovaním červenej cibule tej najlepšej kvality - "Cipolla di Tropea."



Tropea je jedným z najpôvabnejších miest v južnom Taliansku, omývané Tyrhénskym morom, ležiace na rozhraní zálivu Sv. Eufemia a Giogia Tauro v regióne Kalábria. Prejsť špičkou "talianskej čižmy" a nenavštíviť tropický raj v pravom slova zmysle, dostupný i autom, by bol hriech.

Veď len teplota mora dosahuje 22 stupňov už v máji a na rovnakú hodnotu klesá až v polovici októbra. Nehovoriac o pobreží pokrytom typickou stredomorskou vegetáciou obohatenou o špecifické kaktusy.

Právom sa toto mesto označuje aj ako "Perla Kalábrie". Návštevníci si tu prídu na svoje, a to vďaka prekrásnym prírodným scenériam s nekonečnými vyhliadkami, piesočnými plážami s krištáľovo čistou vodou, ktorou budete priam zaskočení. Množstvo zachovalých historických pamiatok, spolu s úzkymi uličkami a zelenými okenicami dotvárajú kolorit mestečka.

Návšteva Tropei sa však neodporúča v auguste, kedy sa v mnohých krajinách, rovnako ako v Taliansku, začínajú letné prázdniny. Vtedy je juh Talianska, a teda i Tropea zaplavená množstvom turistov a dovolenkárov zo severu.

Mnohých návštevníkov iste potešia miestne ceny, ktoré sú v priemere o 20 percent nižšie ako v iných talianskych regiónoch. Za zmienku tiež stoja tunajšie špeciality, a tak nebuďte prekvapení, keď sa pri známych zmrzlinách objaví i cibuľová. Z chilli papričiek dokážu Kalábrijčania vyrobiť takmer čokoľvek, no najvychýrenejším produktom z tejto štipľavej papričky je tzv. "nduja", čo je vynikajúca pikantná saláma.

Tropea ponorená do tmy má rovnako čo ponúknuť, najmä po estetickej stránke. Niektoré zákutia, ktoré budete míňať pri prechádzke nočnou Tropeou, sa vám budú javiť ako kulisy. Južania sú známi svojou dobrosrdečnosťou a pohostinnosťou, čo vám v miestnych baroch rýchlo dokážu, keď vám k nápoju bez váhania prinesú rôzne plodiny typické pre ich región, v podobe gigantických citrusových plodov alebo olív.

Počas popíjania svojho obľúbeného nápoja spolu s ochutnávkami rôznych dobrôt  vám správnu atmosféru mesta doladí jeden z množstva festivalov, ktoré sa tu konajú v priebehu celej letnej sezóny. Ten najznámejší sa volá "Sagra della Cipolla", a koná sa vždy 25. - 27. júla. 

  

K letovisku Tropea neodmysliteľne patrí šnorchlovanie a potápanie. Región Kalábria nemá skoro žiaden priemysel, ktorý by mohol znečisťovať more, a tak budete uchvátení krásou a rozmanitosťou tamojšieho podmorského sveta.

Krivoľaké uličky, dych vyrážajúce výhľady z mesta, jedinečné pláže, vône rôznych špecialít či 500 druhov pízz ponúkaných v miestnej pizzérii je len zlomkom toho, čo všetko mesto Tropea môže ponúknuť.

 

Zdroj/autor: Terézia Ondrichová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (22 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa