NA CESTÁCH Sicílske kráľovstvo

2010-07-22 16:30:00 |   |    | 

Cestu na Sicíliu sme sa rozhodli uskutočniť začiatkom septembra, hlavne kvôli nižším teplotám (okolo 30 stupňov), cestovali sme autobusom.



Po 35 hodinovej ceste s celodennou prestávkou v Ríme (kto nevidel Rím, nech tam určite zájde, tento cestopis je však venovaný väčšinou Sicílii takže späť k téme) sme sa Mesinskou úžinou dostali trajektom až na ostrov Sicília.

Tento ostrov bergamotu, silných vín a sopiek Vás určite očarí svojou neopakovateľnou vôňou. Na Sicílii je rozhodne čo vidieť, takže keď tam pôjdete, neoplatí sa iba ležať na pláži. To ste mohli ísť aj do Rimini. Ako najznámejším lákadlom ostrova je bezpochyby - Etna. Ten, kto si myslí, že Etna je iba jeden fajčiaci kopec, zostane prekvapený. Jedná sa asi o 20 kráterov činných aj nečinných, roztrúsených v oblasti niekoľko kilometrov štvorcových, takže kto si brúsi zuby na hlavný kráter Etny, musí počítať s tým, že je to zábava na celý deň a nie lacná (zo základných stanovíšť majú odchody terénne mikrobusy, ktoré vás dopravia až pod kráter). Na lanovku sa nespoliehajte, je zaliata lávou a nefunguje.

Suvenírmi z tejto oblasti sú ochucované medy (pistáciový, jahodový…), alebo vlastnoručne pozbierané kúsky lávy. Odporúčame sa kvalitne obuť – najlepšie vibramy plus návleky.

Taormina je mestečko na úpätí Etny. Toto turistické centrum vám poskytne pohľad na zachovalé grécke divadlo s kaktusovou záhradou, samozrejme za poplatok a odporúčame vám, neberte si tam statív, nedovolia vám ho preniesť do areálu divadla. Taormina ďalej ponúka typické sicílske cukrárenské výrobky krásnych tvarov a lahodných chutí, vlastne ako vo všetkých väčších mestách Sicílie.

Ďalším bodom nášho záujmu boli Liparské ostrovy. Ille Eolie ako ich volajú domáci, sa skladajú z niekoľkých malých ostrovov – najznámejšie sú Stromboli a Volcano. My sme navštívili Volcano.

Pri vstupe na ostrov vás privíta zápach síry. Vstup na ostrov je asi 1 euro na osobu, kto by chcel vidieť do kráteru, musí sa vybrať po vlastných (za cenu asi 3 eur na osobu, 45 minút cesta hore a tak isto cesta dole avšak tento pohľad za tie peniaze určite stojí). Nezabudnite si zobrať pitnú vodu a odporúčame obuť si sandále.

My sme mali to šťastie vidieť počas výstupu na kráter sopku Stromboli „v akcii“. Tí, ktorí si myslia že nezvládnu výstup, môžu nechať svoje telo pookriať v bahennom kúpeli z liečivého bahna (za 1,- EUR). Po tejto procedúre, ktorá dodá vašej pokožke jemnosť, môžete vyskúšať ďalšiu atrakciu, ktorá je hneď vedľa, priamo na pláži a sú to prírodné perličkové kúpele.

Keď vás prekvapí hlad, uprostred ostrova je samoobslužná reštaurácia Ill Castello, v ktorej si môžete dopriať rôzne morské potvory + ovocie a nápoj v cene asi 9 eur. Porcie vyzerajú malé, verte tomu, že to budete ledva vládať zjesť. „Morský autobus“ odchádza vo večerných hodinách a máte dosť času na obhliadku ostrova.

Po jednodennom oddychu na pláži sme sa rozhodli navštíviť hlavné mesto ostrova Palermo. Hlavné mesto mafie, ktorú tam v skutočnosti ani neuvidíte, (pravdepodobne sú všetci zavretí vo veľkej väznici hneď na začiatku mesta). My sme sa však nevybrali objavovať „krásy Cosa-Nostry“, ale krásy najsevernejšie položeného mesta s už africkou atmosférou.

Navštívili sme katedrálu, ktorá je naozaj očarujúca, no skutočný život poznáte na veľkom mestskom trhu, ktorý je zmesou africkej aj európskej kultúry. Vidíte tam všetko počnúc ruskými babičkami s matrioškami, cez indických predavačov bižutérie až po rybárov, mäsiarov a predavačov všemožných domácich produktov. Špecialitou tohto trhu sú predavači nelegálnej hudby na trojkolesovom bicykli, ktorého hlavnou súčasťou je obrovský reproduktor. Kto neuvidel neuverí, a môže ľutovať.

Posledným miestom na ostrove, ktoré sme navštívili je Céfalú, starobylé mestečko ktoré ožíva hlavne večer, disponuje bielou piesočnou plážou, čo je na Sicílii rarita. Okrem iného Vás oslovia obchody so suvenírmi, gelatérie (odporúčam Café del Duomo) alebo miestnu špecialitu mandľové víno.

Cestou domov sme sa zastavili na 1 deň v Neapole, kde sme navštívili preslávené Pompeje (alternatíva Capri). Dostanete sa tam z Piazza Garibaldi od vlakovej stanice. Funguje to ako S-Bahn. Lístok stojí 4,5 eur. Na vykopávky si rezervujte celý deň, bude čo obdivovať. Uvidíte tu koloseum, zrekonštruované mozaikové podlahy, popolom zasypané pozostatky obyvateľov tohto mesta. Vstupenka do Pompej-Scavi stojí 10 eur.

Na občerstvenie myslite pred vstupom do areálu Pompejí, je tam len čistá tečúca voda. Na Sicílii je určite čo vidieť, určite vás očarí, určite si vás získa. Nás si získala hneď dva krát...

 

Zdroj/autor: Jozef B.,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.2/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa