Talianske Údolie mlynov – Pri Neapole objavíte malý klenot

2015-03-02 08:00:00 |   |    | 

Údolie mlynov (Valle dei Mulini) Sorrento sa nachádza v blízkosti mesta Neapol na juhu Talianska. Kedysi funkčný mlyn, no dnes hlboký kaňon zarastený množstvom zelene priťahuje množstvo turistov. Opustené miesto sčasti naháňa hrôzu, no hlavne patrí k unikátnej prírodno – historickej pamiatke. Nechajte sa vtiahnuť do tajov tohto úžasného a dokonale ukrytého miesta plného histórie.



 

Údolie mlynov

 

V historickom centre mesta Sorrento, za námestím Tasso je možné obdivovať zhora v podnetnej perspektíve mimoriadny výjav: Údolie mlynov. Údolie na juhovýchodnej strane obklopuje blok tufov súčasného historického centra Sorrenta. Pri pohľade zhora je vidieť charakteristické trhliny na skalách, ktoré prerezávajú hlboké priečne platformy. Tieto prenikavé trhliny vznikli počas najväčšej erupcie, ktorá otriasla oblasťou Stredozemného mora pred 35 000 rokmi. Silný výbuch zaplnil celé vápnité údolie s úlomkami medzi Punta Scutolo a Capo Sorrento. Pramene vody, ktoré prešli cez údolie sa zmiešali so sopečným materiálom a upchali sa. Voda si hľadala novú cestu k moru a postupne si ju prúdy prerezávali cez vulkanické pobrežie tufov. Údolia sa stali privilegovanými miestami osídlenia človeka.

 

Pohľad späť

 

Meno „Údolie mlynov," pochádza z existencie mlyna, ktorý slúžil na mletie obilia fungujúceho od začiatku roku 900. K mlynu patrila aj píla a verejné práčovne, ktoré používali ženy v komunite. Vytvorenie námestia Tasso v roku 1866 spôsobilo izoláciu mlyna od mora, čo vyvolalo prudký vzostup percenta vlhkosti. Narastajúca vlhkosť ovplyvnila kvalitu múky, a tým spôsobila, že mlyn bol rýchlo opustený. Nová mikroklíma prispela k rozvoju prosperujúcej a prirodzenej vegetácie, kde je dominantou papraď Phillitis Vulgaris – nádherný a vzácny druh.

 

Súčasnosť

 

Údolie mlynov je tvorené dvoma prúdmi vody: Casarlano-Cesarano a Saint Antonino. Nedostatok vody prispel k vytvoreniu veľmi úzkej tiesňavy. Jediné miesto, kde sa tiesňava rozširuje je pri strete dvoch prúdov a vytvára rozsiahlu oblasť na úpätí „La Rupe" Villa.

Dnes je možné vstúpiť do hlbokého údolia cez staré rampy vyryté do tufu so vstupom cez padajúce dvere v blízkosti parkoviska Stragazzi

 

Vybavte sa ďalekohľadom a kamerou a pozorujte zhora pozostatky mlyna a nádhernú divokú vegetáciu. Najlepšia pozícia je z ulice Fuorimura za námestím Tasso.

 

 

Zdroj/autor: sorrentoinfo.com, Fialová Zuzana

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Zuzana Fialová

Hodnotenie článku:
4.6/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa