Nová letecká linka z Košíc – čo navštíviť v Düsseldorfe?

2018-10-03 12:00:00 |   |    | 

Počas jari bojovali Košice o pozíciu novej destinácie leteckej spoločnosti Eurowings. V internetovom hlasovaní nakoniec prevalcovali svojich konkurentov a vďaka tomu tam tieto aerolinky otvorili niekoľko nových liniek. Od októbra medzi nimi bude aj nemecké mesto Düsseldorf, ktoré ponúka viaceré turistické atrakcie.



 

Štyrikrát týždenne

Z Košíc do Düsseldorfu sa bude lietať štyrikrát týždenne. Dostanete sa tam v pondelok, stredu, piatok a nedeľu. V rovnaké dni sa cestuje aj naspäť. Zo Slovenska sa odlieta vždy o 14:55, z Nemecka sa vrátite o 11:45. Let trvá dve a pol hodiny a absolvujete ho bez prestupov. Ceny leteniek sú tým lacnejšie, čím väčší je predstih, v ktorom ich nakupujete. Krátko pred odletom sa už cena jednej cesty môže pohybovať od 80 eur vyššie. V úvode predaja ich ale kúpite už od 40 eur, v prípade akcie aj o niečo lacnejšie. Prvý let je naplánovaný na nedeľu 28. októbra.

 

Königsallee

Mnohí Nemci pokladajú túto ulicu za najkrajšiu a najelegantnejšiu v celej krajine. Podľa nich má totiž potrebnú noblesu a romantickú atmosféru, akú zažijete napríklad vo Francúzsku. Königsallee sa rozprestiera po oboch stranách rieky Rýn. Na jej brehoch vysadili stromy, ktoré najmä počas jari nádherne kvitnú. Skvelo vyzerajú aj v zelenom šate počas leta, jeseň ich zafarbí zase pestrou paletou a v zime ich pokryjú obláčiky snehu a skrášlia vianočné svetielka. Budovy v jej okolí sa začali stavať na začiatku 19. storočia. Dnes tam sídlia rôzne butiky, reštaurácie a nájdete tam aj pár luxusných apartmánov, ktorých hodnota sa šplhá do astronomických výšok.

 

Rheinturm

Jednou z charakteristických dominánt mesta je televízna veža Rheinturm. Tú vybudovali v období medzi rokmi 1979 a 1982. Okrem technického využitia sa časom stala obľúbenou turistickou atrakciou. Tesne pod jej vrcholom sa totiž nachádza reštaurácia s nádherným výhľadom na mesto. Unikátny zážitok ponúka najmä počas západu slnka, keď je celé centrum zaliate jeho lúčmi.

 

Prístav Media

Málokedy sa podarí vybudovať tak zaujímavé moderné štvrte, aby boli turistami dokonca vyhľadávanejšie ako historické centrá. V Düsseldorfe sa to ale podarilo a prehliadku prístavu Media by ste si rozhodne nemali nechať ujsť. Jeho budovy sú perfektnou ukážkou postmoderny. Moderný dizajn podčiarkuje použitie obľúbených materiálov ako rôzne druhy kovov v kombinácii so sklom. Najlepší výhľad na túto časť máte z mosta Living, na ktorom sa nachádza reštaurácia, nasmerovaná tak, aby ste mohli pri šálke kávy spokojne obdivovať toto nádherné miesto.

 

Severný park

Nemci si potrpia na tom, aby každé mesto malo aspoň menší park, ktorý by poskytol jeho obyvateľom kúsok prírody, kde môžu spokojne oddychovať. Severný park v Düsseldorfe patrí k tomu najkrajšiemu, čo nájdete v tejto časti Nemecka. Rozsiahla prírodná plocha je rozdelená do niekoľkých menších záhrad. Najobľúbenejšie z nich sú tie, ktoré sa venujú ružiam, ľaliám a japonskému záhradníctvu. Počas roka tam organizujú aj rôzne náučné a zábavné podujatia, vďaka ktorým sa toto miesto stáva obľúbeným centrum stretávania sa domácich obyvateľov. Časť parku je určená pre rodiny s deťmi, ktoré tam majú k dispozícii viaceré preliezačky a ihriská.

 

Najdlhší bar na svete

Historické centrum Düsseldorfu zohráva dôležitú úlohu nielen počas dňa. Vtedy si tam môžete pozrieť dobové budovy a múzeá, v ktorých sa dozviete niečo viac o dejinách tohto mesta. No ešte obľúbenejšie je počas noci. Nachádza sa tam totiž až 300 barov a reštaurácií, ktoré sú takmer neustále plné zabávajúcich sa zákazníkov. Domáci v nich radi diskutujú s turistami a snažia sa im tak pripraviť milú a srdečnú atmosféru. Keďže priamo v historickom centre sa nachádzajú štvrte, v ktorých je jeden podnik popri druhom, túto časť mesta prezývajú „najdlhším barom na svete“. Pretože len čo vyjdete z jedného pubu, môžete ísť do ďalšieho a nerušene sa tak zabávať ďalej.

 

Grabbeplatz

Okrem obdivovania architektúry či gastronomických zážitkov v tunajších reštauráciách a baroch sa môžete v Düsseldorfe venovať aj kultúre. Práve tu totiž sídli okrem mnohých iných aj slávna galéria K20 - Kunstsammlung Nordrhein Westfalen. Na námestí Grabbeplatz tak máte možnosť obdivovať diela od slávnych maliarov ako Pablo Picasso, Andy Warhol, Jackson Pollock, Jasper Johns, Henri Matisse, Paul Klee alebo Piet Mondrian.

 

Schloss Bernath

Asi 10 kilometrov južne od centra Düsseldorfu môžete navštíviť jeden z najkrajších záhradných zámkov 18. storočia, ktorý svojimi záhradami o rozlohe 60 hektárov ohuruje verejnosť aj v súčasnosti. V trojkrídlovej budove môžete obdivovať vyberaný vkus bavorského panovníka Carla Theodora, ktorý sem rád chodil oddychovať. Okrem historického zariadenia uvidíte na zámku aj prírodovedeckú zbierku a Múzeum dejín európskych záhrad.

 

Kaiserswerth

Pri návšteve Düsseldorfu si rezervujte dostatok času aj na okolité mestečká. Jedným z najkrajších je Kaiserswerth, ktoré má krásne historické centrum. Väčšina budov pochádza z 18. storočia a prináša typickú atmosféru dobových uličiek. Jeho zaujímavosťou sú zrúcaniny hradu cisára Friedricha Barbarossu z 10. storočia. Prehliadka jeho priestorov je s audiosprievodcom a počas pár sviatkov v roku máte k dispozícii aj špeciálne tour so školenými historikmi. Od jari do polovice jesene sa dá rezervovať plavba z Düsseldorfu do Kaiserstwerthu, kde sa nachádza pri rieke malý prístav. Veľmi obľúbené je miestne trhovisko s domácimi produktmi a ručne robenými suvenírmi.

 

Kalkum

Predmestím Düsseldorfu je tiež Kalkum, ktorý sa nachádza severne od mesta a susedí aj s Kaiserswerthom. Jeho existencia je datovaná od 12. storočia, z ktorého pochádza aj tunajší starý kostol a mlyn. Dominantou mestečka je ale zámok, v ktorom kedysi sídlil rod Hatzfeldsovcov. Tí si ho postavili na mieste staršieho stredovekého sídla. Dnes v budove sídli archív Severného Porýnia-Vestfálska.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa