Na návšteve Milána: 5 miest, ktoré nesmiete v mekke módy vynechať

2019-01-12 00:00:00 |   |    | 

Mesto módy na severe Talianska neláka len nákupných maniakov, ale aj návštevníkov bažiacich po turistických zaujímavostiach. K nim nepatria len nádherné historické pamiatky, ale aj slávny futbalový klub AC Miláno.



 

Do Milána zoženiete pomerne lacno letenky a z Bratislavy let netrvá dlhšie ako dve hodinky. Miláno je skutočne veľmi blízko a je tam čo obdivovať.

Najkrajšou a azda najznámejšou pamiatkou je divadlo La Scala, kam putujú milióny nadšencov opery, ale aj ostatných turistov. La Scala má impozantnú architektúru a bohatú históriu. Tento operný dom vznikol v roku 1776 na popud cisárovnej Márie Terézie a dodnes ponúka veľkovýpravné diela. Pritom je učupené medzi inými domami, kde si ho takmer ani nevšimnete. Ak však patríte k milovníkom  umenia, rozhodne si nenechajte ujsť zážitok v podobe opery a divadelného predstavenia s najznámejšími talianskymi umelcami.

Aké by to však bolo Miláno, ak by ste nenavštívili známe námestie Piazza Duomo s katedrálou, ktorá celému mestu dominuje. S jej výstavbou začali v druhej polovici 14. storočia ako najväčšiu gotickú katedrálu na svete a týmto prvenstvom sa sídlo milánskeho biskupa pýši dodnes.  Strecha je sprístupnená verejnosti a ponúka neopakovateľný zážitok v podobe nádherného výhľadu na celé mesto.

Uvidíte z neho aj originálnu strechu Galérie Viktora Emanuela II., ktorá je rajom pre všetkých milovníkov módy. Hstorická budova neďaleko katedrály je totiž nákupným centrom, kde nájdete množstvo kaviarní, reštaurácií a najmä obchodov tých najvychytenejších značiek ako sú Prada, Armani, Versace, Gucci či Louis Vuitton.

Miláno stojí za hriešne dobré nákupy, nájdete tam všetko, po čom vaše oko túži.  V metropole severu Talianska toho môžete kúpiť veľa, ale pozor - za drahé peniaze, nie ako na lacných trhoch kdesi v Turecku. Mesto je plné značkových butikov a udáva svetu prísny módny diktát.  Ak nemáte peniaze, môžete sa pokochať aspoň výkladmi, nádherné nablýskané obchody za to stoja.

Ak vám ale materiálny svet veľmi nevonia, Galleriu radšej rovno obíďte a zamierte radšej do kostola Santa Maria delle Grazie. Ten totiž ukrýva najznámejšiu maľbu na svete po Mone Lise - Poslednú večeru od  Leonarda da Vinci. Túto fresku, zachytávu posledné Ježišove chvíle s jeho 12 apoštolmi, chce vidieť hádam každý kresťan v meste. Keď si k nim prirátame milovníkov umenia a obdivovateľov da Vinciho diel, je jasné, prečo si vystojíte dlhý rad, kým si ju pozriete zblízka. Nech vás to však neodradí, možno ju budete vidieť iba raz v živote.

Už sme sa venovali veriacim, nákupom aj milovníkom umenia a histórie. Ďalší skvelý nápad, čo môžete robiť v Miláne, je určený najmä športovým priaznivcom. Milovníci futbalu určite vedia, že Štadión Giuseppeho Meazzu (San Siro) patrí s kapacitou 85 700 divákov medzi najväčšie štadióny na svete. Prvý zápas sa tu odohral už v roku 1926 a odvtedy okrem športových stretnutí hostil aj mnoho hudobných hviezd.

Miláno nie je tak preplnené davmi turistov ako Benátky či Rím, rozhodne ale patrí medzi najkrajšie talianske mestá, kde si každý turista príde na svoje.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa