Riga – mesto, ktoré si vás podmaní

2021-02-04 12:00:00 |   |    | 

Hlavné mesto Lotyšska bude hneď po prílete pre vás milým prekvapením. Najmä milovníci umenia a kultúry sa môžu tešiť na pestrú ponuku zaujímavostí, ktoré nájdu priamo v Rige a jej okolí. Mladí ľudia tam vytvorili skvelé podmienky aj pre alternatívnu scénu, vďaka čomu nebudete mať núdzu o vyplnenie voľného času a popri tradičných pamiatkach si užijete aj takéto podujatia a atrakcie.



 

Historické centrum s vlastným dezertom

Na pravom brehu rieky Západná Dvina sa nachádza historické centrum, ktoré je zaradené medzi oficiálne UNESCO chránené pamiatky. Na tomto mieste sa nachádzajú najstaršie domy v Rige. Viaceré z nich boli rekonštruované tak, aby si uchovali pôvodný charakter. Kedysi bola táto časť mesta väčšia, ale počas bombardovania v období 2. svetovej vojny tam zničili veľa stavieb. V súčasnosti je známa vďaka množstvu kaviarničiek a obľúbených reštaurácií. Tam si istotne pochutnajte na obľúbenom dezerte Vecriga, ktorý sa volá rovnako ako táto štvrť lotyšskej metropoly. Sú to malé koláčiky z lístkového cesta, ktoré sú plnené tvarohom a vanilkovým krémom. Na vrchu sú posypané práškovým cukrom a vynikajúco chutia ku káve.

 

Štvrť, ktorá si uctila secesiu

Centrum mesta sa delí na dve kontrastné časti. Jednej z nich dominujú budovy z červenej tehly a stredoveké domčeky. V tomto prípade ide o najstaršiu časť Rigy s rôznymi zachovanými vzácnymi budovami. Druhá je už modernejšia a je venovaná secesnému umeniu. Každý z mestských domov je úžasným architektonickým dielom. Uvidíte na nich krásne sochy, ale aj drobné zdobenie zodpovedajúce tomuto štýlu. Najkrajšia časť tejto štvrte sa volá Albertova ulica, ktorú mnohí považujú na najväčšiu poctu secesii. Tam môžete navštíviť aj veľmi obľúbené múzeum secesie, v ktorom sa nachádza najvýznamnejšie schodisko postavené v tomto štýle.

 

Najväčšie grafity na Pobaltí

Riga je pre turistov zaujímavá aj tým, ako sa v nej stretáva historické umenie s tým novým. Vďaka tomu si môžete v meste pozrieť viaceré zaujímavé grafity, ktorým dominuje najväčšie umelecké dielo tohto druhu na Pobaltí. Perkons Saule Daugava sa rozprestiera na ploche 800 metrov štvorcových. Pri jeho maľbe spotrebovali až 1500 farieb v spreji. Dvojica mladých autorov Rudens Stencil a Kiwie našla inšpiráciu v obľúbenej národnej piesni, ktorá vznikla z Rainisovej básne Daugava.

Uverejnil používateľ ReaLatvia Nedeľa 10. júla 2016

 

 

Lotyšské mosty zamilovaných

V Lotyšsku majú milú svadobnú tradíciu. Novomanželia si po svadobnom obrade vyberú jeden z mostov, na ktorý zavesia svoj zámok, ktorý má byť symbolom ich pevného vzťahu. Preto všade po krajine môžete vidieť veľa mostov, ktoré sú takto ozdobené a svedčia o veľkej láske mladých párov. Časom sa k tomuto zvyku pridali aj turisti, ktorí si na tieto miesta chodia symbolicky vyznať lásku. V Rige nájdete najobľúbenejší most zamilovaných v blízkosti parku Bastejkalna. Hlavné mesto je tiež známe množstvom zelene a nádherných parkov, ktoré sú ideálne na prechádzky a športovanie. Na niektorých miestach usporadúvajú počas leta outdoorové koncerty vážnej hudby a divadelné festivaly.

 

Lotyšská vedecká akadémia

Viac ako samotná inštitúcia je zaujímavá budova, v ktorej sídli. Akadémia sa totiž nachádza v 103 metrov vysokej veži, ktorú postavili medzi rokmi 1951 a 1961. Malý mrakodrap je svedectvom sovietskej architektúry a nesie na sebe niekoľko odkazov na tento režim. Jeho výstavba trvala tak dlho aj kvôli tomu, že sa naň museli vyzbierať obyvatelia. Tí robievali pravidelné finančné zbierky, ktorými mohli dofinancovať svoju vtedajšiu národnú pýchu. Dnes vežu prezývajú aj Stalinova narodeninová torta, pretože jej otvorením sa snažili zalíškať vtedajšiemu vodcovi. V súčasnosti je časť budovy prístupná aj pre verejnosť. Veľmi obľúbená je vyhliadková terasa, ktorá sa nachádza na 17. poschodí a uvidíte z nej všetky dôležite dominanty v Rige.

 

Dom čiernych hláv

Túto vzácnu stavbu nechal postaviť okolo roku 1330 tunajší známy obchodník, ktorý bol starým mládencom a vlastnil niekoľko lodí. Časť budovy využíval na súkromné účely a viacero miestností poskytol komore obchodníkov, ktorí sa tam stretávali na rokovaniach a robili medzi sebou významné dohody. Práve podľa nich dostala budova aj svoje neskoršie pomenovanie. Títo ľudia totiž kedysi nosili rovnaké špeciálne čierne klobúky. Dom čiernych hláv sa neskôr preslávil aj ako miesto zábavy, bujarých večierkov a plesov. V roku 1941 ho poškodili počas bombardovania a zrekonštruovať sa ho podarilo až po páde komunizmu. Aktuálne slúži ako múzeum, ktoré približuje dejiny obchodníckeho cechu a nachádza sa tam aj turistické informačné centrum.

 

Noass

Galéria moderného umenia Noass sa zameriava najmä na vystavovanie umeleckých diel lotyšských umelcov. Okrem toho slúži aj ako miesto na organizovanie kultúrnych akcií a významných spoločenských podujatí. Zaujímavá je aj samotná budova, ktorá je postavená na dvoch riečnych lodiach. Kvôli tomu nazývajú Noass plávajúcou galériou. Vstup do nej je bezplatný a okrem stálej výstavy časť obrazov, sôch a iných moderných umeleckých diel pravidelne obmieňajú.

Šovakar plkst. 19.00 sliktas video mākslas izlase no Bad Video Art Festival, pēc tam mūziku spēlēs Jersika Records dibinātājs, vinila entuziasts Mareks Ameriks. Tiekamies!

Uverejnil používateľ NOASS Streda 5. augusta 2020

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: latvia.travel

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa