Najstarší kostolík

2007-08-02 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Na turistickom chodníku nad obcou Kostoľany pod Tribečom v západnom svahu Tribečského pohoria, husto osídleného už v období Veľkomoravskej ríše, nachádza sa vzácna kultúrna pamiatka, kostol svätého Juraja z 11. storočia. Spomína sa už v roku 1113 a je najstaršou celistvou a najcennejšou historicko-architektonickou pamiatkou na Slovensku.



K starobylej stavbe, ktorá dodnes slúži svojim veriacim, vedie z centra obce dlhé terasovité schodište. Posledné archeologické prieskumy naznačujú, že kostol sv. Juraja je oveľa starší ako sa doteraz predpokladalo

Kostol sv. Juraja, tak ako i obec Kostoľany pod Tribečom, sa v roku 1253 po ničivom tatárskom vpáde stávajú majetkom rodu Forgáčovcov, majiteľov Gýmešského panstva. Neskôr Nitrianskej a Tekovskej stolice. V 13. storočí bol predrománsky architektonický objekt kostola upravený prístavbou a v rokoch 1964 až 1966 zreštaurovaný s prevedením archeologického výskumu.

V interiéry kostola boli v 60–tych rokoch minulého storočia objavené zvyšky románskych a gotických malieb z 11. storočia a románska kamenná krstiteľnica. Fragmenty nástenných malieb dokumentujú, že maliarska výzdoba pôvodne súvisle vyplňovala steny celého interiéru. Biblické scény sú maľované lineárnou kresbou s farebnou výplňou.

Zobrazené sú jednotlivé scény orámované a začínajú históriou prarodičov Adama a Evy z knihy Genezis. Pokračuje scénou Abrahámovej obete, Zvestovaním Panne Márii, Nvštívením a Narodením Krista. Pokračuje Príjazdom troch kráľov, Útekom do Egypta a Trôniacim Kristom s evanjelistami. Nástenné maľby sú najstaršie zachované biblické scény na našom území. Objekt skrášľuje i soška sv. Urbana a pieta, ľudová drevorezba z obdobia baroka. V lodi sú zachovalé románske okná s pôvodnou kovanou mrežou a portál.

Výsledky historických, archeologických, umelecko-historických a reštaurátorských výskumov v minulých desaťročiach vydali svedectvo nielen o slohovom vývoji kostolíka, ale aj o najstarších osudoch nášho národa. Drobná prevýšená stavba hranolových tvarov sa vymyká z bežnej stredovekej sakrálnej architektúry. Archeologickým výskumom sa zistilo, že kostol bol bez veže a hlavný vchod na západnej strane.

Zachovali sa drobné okná vajcovitého tvaru, zasadené nezvyčajne vysoko pod korunnou rímsou muriva. Boli tak premyslene riešené, že malý priestor interiéru dobre osvetľovali. Okolo kostola sa výskumom zistilo radové pohrebisko z obdobia už existencie kostolíka. Medzi zaujímavými nálezmi boli náušnice a prstene starobylých foriem. Najstarším nálezom z cintorína bola starobylá minca Šalamúna a kráľa Ladislava z 11. storočia a ďalšie mince neznámeho panovníka.

Posledná úprava kostola bola prevedená roku 1721. Objekt bol obnovený a rozšírený o predsieň, menšie pravouhlé presbytérium, ku ktorému prilieha loď a vstavaná veža. Svätyňa v kostole sv. Juraja je staršia ako celá stavba. Pochádza pravdepodobne z obdobia prvých storočí nášho letopočtu v čase osídlenia nášho územia tuaslomanmi a kvádmi.

Národná kultúrna pamiatka kostol sv. Juraja je najstarším kultúrno-historickým stánkom kresťanov a dodnes slúžiaci svojmu účelu. Je zaujímavou turistickou atrakciou v centrálnej časti Tribečského pohoria.

NISYS Nitriansky informačný systém

Štefánikova 1, 949 01 Nitra
Tel.: 037/16 186, 741 09 06 Fax: 037/741 09 07
e-mail: info@nitra.sk  www.nitra.sk

 

Zdroj/autor: blog A.Kaiser, drom
 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa