Upravia zvyšky románskeho kostola

2006-11-15 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Zvyšky jedného z najstarších románskych kostolov na Slovensku, v Skačanoch v okrese Partizánske, upravia, zvýraznia pôvodné základy z 13. storočia tak, aby návštevníci mali lepšiu predstavu ako kostol vyzeral.



Archeológovia už ukončili tretiu etapu výskumu. Ten prebiehal od roku 2004 a definitívne potvrdil, že na návrší nad obcou v roku 1280 skutočne postavili kostol v románskom slohu.

Občania Skačian dobre vedeli, že nad ich obcou bol voľakedy starý kostol, ktorý však koncom 18. storočia zanikol. Zbúrali ho a aj z jeho zvyškov v roku 1803 postavili v strede obce súčasný, oveľa priestrannejší Kostol všetkých svätých.

Základy pamiatky postupne pokryla vrstva zeminy. Archeológovia však za výdatnej pomoci obyvateľov odkryli všetky staršie i novšie základy pôvodnej stavby. Výrazne im pomohol zápis z kanonickej vizity z konca 18. storočia, ktorý objavili v cirkevných archívoch. Je v ňom zaznamenané, že na oblúku kostola bolo aj v tom čase viditeľne napísané, že bol „postavený v roku 1280 a zväčšený v roku 1667“.

Okrem toho spis obsahuje aj ďalšie podrobnosti a stavebné úpravy, ktoré naznačujú, ako kostol vyzeral. Postupne tak mohli odkryť základy pôvodnej románskej lode, ku ktorej v ďalších storočiach pristavovali ďalšie časti vrátane renesančnej sakristie. Objavili aj zvyšky krypty, v ktorej sú pravdepodobne pochovaní vážení občania Skačian. V okolí sa nachádzal aj starý cintorín. Ako uviedol jeden z archeológov, Peter Baxa, tieto objekty sú cieľom archeologického prieskumu v budúcich rokoch.

Zdroj/autor: tasr

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa