Park venovaný toaletám v Južnej Kórei

2013-05-07 14:00:00 |   |    | 

JUŽNÁ KÓREA - Architekti sa už nechávajú inšpirovať skutočne všetkým. Svedčí o tom aj nedávno sprístupnený park v juhokórejskom meste Suwon. Nielen že jeho dominanta pripomína obrovskú toaletu, ale výjavy z „najmenšej miestnosti v domácnosti“ možno v rôznych podobách vidieť v celom parku.



Nie nadarmo sa vraví: „Kultúru národa spoznáš podľa záchoda“. Juhokórejčan Sim Jae-duck sa týmto príslovím nechal doslova inšpirovať a prestaval svoj domov do tvaru gigantickej toalety. Do jeho interiéru zhromažďoval všetko, čo sa toaletnej sanity týka, vďaka čomu z domu vznikol zaujímavý pamätník a v súčasnosti i múzeum.

Dom vznikol v roku 2007 a slúžil na súkromné účely. Po smrti majiteľa venovali jeho príbuzní pozoruhodnú budovu i s priľahlým pozemkom mestu Suwon, ktoré sa ich koncom minulého roka rozhodlo sprístupniť. A netrvalo dlho, lokalita si čoskoro vyslúžila povestné meno Haewoojae, ktoré v preklade znamená Dom pána Toalety.

Ako možno vidieť na exponátoch, bývalý majiteľ mal celoživotnú vášeň pre toaletnú kultúru. V jednotlivých sekciách domu vďaka jeho zbierkam možno sledovať históriu vývoja sanity, prehliadnuť si rôzne extravagantné kúsky i porovnať „záchodovú kultúru“ rôznych krajín sveta. Cieľom je najmä šíriť medzi návštevníkmi osvetu o potrebe a hygiene týchto zariadení.

„Pán toaleta“ Sim Jae-duck zastával názor, že WC je natoľko dôležitou súčasťou našich životov, že by nemalo byť iba schované v najnenápadnejšom kúte budovy. Sám návštevy toalety považoval skôr za možnosť premýšľať, relaxovať či dokonca užívať si vlastnú záhradku. Tak sa v jeho dome ocitla napríklad kúpeľňa s presklenými dverami, ktorých sklo je transparentné, no ak pri vstupe zadáte signál, že „miestnosť je obsadená“, zmení sa na nepriehľadne zahmlené sklo.

Na streche originálnej budovy sa návštevníkom ponúka vyhliadka na okolitý parčík, ktorý je plný ďalších podivuhodných výjavov z miestností so záchodom. V parku môžete vidieť nielen ukážky jednotlivých typov toaliet, ale s výstižnými sochami demonštrujúcimi ich presné použitie i kompletné kúpeľňové výjavy.

Park je otvorený denne okrem pondelka, vždy od 10.00 do 18.00. Vstup je voľný, hoci múzeum prijíma dobrovoľné príspevky na réžiu.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa