EXTRA Pápež na štadióne Yankees

2008-04-21 13:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY/ video - Pápež Benedikt XVI. ukončil v noci nadnes šesťdňovú návštevu Spojených štátov a odcestoval späť do Vatikánu.



V termináli newyorského letiska Johna F. Kennedyho sa s hlavou rímskokatolíckej cirkvi rozlúčil americký viceprezident Dick Cheney a okolo 4000 ľudí vrátane cirkevných hodnostárov. Nastupovanie pápeža do lietadla sprevádzal nadšeným potleskom dav tisícov veriacich.

Benedikt XVI. sa poďakoval všetkým za organizáciu svojej návštevy. "Šesť dní, ktoré som bol v Spojených štátoch, bolo požehnaných množstvom spomienok a skúseností s americkou pohostinnosťou. Chcem vyjadriť moje hlboké uznanie vašej práci."

Posledným bodom pápežovho programu bola nedeľňajšia omša na obrovskom štadióne bejzbalového mužstva New York Yankees. Pred takmer 60 tisíc veriacimi Benedikt XVI. odsúdil potraty. Rešpekt pred životom každého človeka zahŕňa podľa neho aj ochranu nenarodených detí v tele matky. Všetkých kresťanov pápež vyzval, aby pomáhali chudobným a slabým a tým, ktorí nemajú v spoločnosti "žiadny hlas".

Americké médiá hodnotili prvú návštevu Benedikta XVI. v USA prevažne ako úspešnú. "Poopravila obraz na prvý pohľad chladného a tvrdého pápeža," povedal vatikánsky expert John Allen.

Pred omšou na štadióne navštívil pápež Ground Zero, kde kedysi stáli veže Svetového obchodného centra, a tichou modlitbou si uctil pamiatku obetí teroristických útokov z 11. septembra 2001. "Priveď na Tvoju cestu lásky tých, ktorých srdcia a duše pohltila nenávisť," povedal pápež na margo atentátnikov.

Ústrednou témou návštevy však boli sexuálne škandály amerických kňazov, ktoré cirkvou otriasajú niekoľko rokov. Benedikt XVI. žiadal "očistu" cirkvi a pomoc pre obete týchto činov. Pozitívny ohlas malo jeho stretnutie s malo skupinou obetí sexuálneho zneužívania.

Podľa denníka New York Times pripravuje Vatikán zmenu cirkevného práva tak, aby sa mohli účinnejšie postihovať prečiny kňazov.


 

Zdroj/autor: nyt,tasr,reuters,drom

VIDEO Pápež na štadióne Yankees



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 21. máj. 2024. Meniny má Zina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa