Turistov má do Gelnice prilákať pochwerk a banský skanzen

2018-08-23 16:00:00 |   |    | 

Mesto Gelnica plánuje vybudovať banský skanzen s dobovým strojom poháňaným vodou - pochwerk. Na realizáciu získalo dotáciu od Košického samosprávneho kraja (KSK) z programu Terra Incognita vo výške 13.285 eur. Mesto tento projekt spolufinancuje sumou 6165 eur. Skanzen by mal byť umiestnený v blízkosti štôlne Jozef. Návrh schválili mestskí poslanci na svojom augustovom zasadnutí.



 

Ako pre TASR povedal primátor Gelnice Dušan Tomaško, pochwerk by mohol byť sprevádzkovaný ešte v tomto roku. "Najbližší funkčný pochwerk je v Nemecku, teraz by mal byť u nás, bude poháňaný vodou z priľahlého Turzovského jazera," spresnil.

Podľa jeho slov chce mesto vytvoriť aj banský skanzen. "Postupne by sme na neho získavali financie a uchádzali sa o projekty. Vzniknúť by tak malo akési banícke mestečko, kde by boli napríklad starý banícky dom, spomínaný pochwerk, miestnosť, kde by sa baníci prezliekali a podobne. Blízko je aj štôlňa," povedal.

"Pochwerk sa vďaka dotácii z programu Terra Incognita stane súčasťou expozície bane Jozef. Banský skanzen má vytvoriť areál s ukážkami banských strojov, klopačky, drviacich stolov a ukážok ďalších povrchových objektov a zariadení, ktoré sa v tomto regióne používali," uviedla pre TASR výkonná riaditeľka organizácie Košice Región Turizmus, ktorá program implementuje, Lenka Vargová Jurková.

Ako pripomenula, skanzen sa má rozširovať a uchovávať pre ďalšie generácie. "Pri návšteve Baníckeho múzea, banského chodníka, bane Jozef a banského skanzenu získa návštevník viacero úzko súvisiacich informácií. Zároveň pôjde o jediný zážitkový produkt cestovného ruchu svojho druhu v Košickom kraji," dodala.

Podľa slov primátora je malá šanca, aby do Gelnice prišiel veľký investor, preto sa mesto zameriava práve na turizmus. "Ak sem majú prísť turisti, treba ich prilákať na viac dní. Tak sa zvýši obrat gastronomických zariadení, ubytovacích služieb a podobne. Myšlienku sme začali už so štôlňou Jozef, ktorej portál minulý rok získal novú podobu. Menili sme a rozšírili expozíciu baníckeho múzea, máme napríklad dve vyhliadkové veže, banský náučný chodník a okrem iného plánujeme aj detský náučný vlek," spresnil Tomaško.

Mestské zastupiteľstvo jednohlasne schválilo aj zastavovaciu štúdiu, ktorej odsúhlasenie bolo potrebné v súvislosti s pridelenou dotáciou na realizáciu banského skanzenu a vybudovanie zariadenia pochwerk.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR – Milan Kapusta
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa