Aj Slovensko má kostnice, jednu z najväčších môžete vidieť na vlastné oči

2019-03-13 12:00:00 |   |    | 

Len málokto tuší, že aj Slovensko má svoje kostnice. Archeológovia v roku 2008 objavili karner, ktorý prepísal dejiny Trnavy. Unikátnu pamiatku si môžete pozrieť aj vy so sprievodcom.



 

Tmavský karner, ktorý patrí medzi najväčšie na Slovensku, nájdete pri Bazilike sv. Mikuláša, ktorú ročne navštívia tisícky veriacich.

Len niektorí z nich vedia, že na juhovýchodnej strane baziliky sa nachádza románsky karner. Ide o dvojpodlažnú rotundu s vnútorným polomerom 6,6 metra a hĺbkou približne šesť metrov, ktorá slúžila v podzemí ako kostnica a hore ako kostolík.

Priblížiť obdobie vzniku stavby pomohla analýza kostí z karnera, ktorú vykonalo špecializované laboratórium Sliezskej technickej univerzity v poľskom meste Gliwice. Odborníci zistili, že ľudské kosti uložené v kostnici pochádzajú z rokov 1150 až 1280. Väčšinu z nich premiestnili na cintorín, časť zostala vystavená na mieste.

Trnavská kostnica je raritou v rámci Slovenska, keďže patrí medzi najväčšie. Ide o najstaršiu sakrálnu stavbu v meste a v súčasnosti ju chráni drevené krytie. Hoci si mnohí myslia, že nie je otvorená pre verejnosť, opak je pravdou. Karner môžete navštíviť s naším sprievodcom, ktorý vám porozpráva o jeho histórii a archeologických vykopávkach,“ hovorí Michaela Potočárová, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism. Prehliadku mesta so sprievodcom si môžete rezervovať v Turistickom informačnom centre – Región Trnava, ktoré je otvorené sedem dní v týždni.

Zvyk budovať pri farských kostoloch cintorínske stavby pochádza z 12. storočia z Dolného Rakúska a na naše územie prenikal zrejme s postupujúcou nemeckou kolonizáciou. Archeológovia predpokladajú, že kostnica v Trnave vznikla v 13. storočí. Karnery slúžili na uloženie ľudských kostí zo starších hrobov, ktoré sa pri ďalšom pochovávaní narušili. Bývajú zvyčajne zasvätené sv. Michalovi Archanjelovi, svätcovi pomáhajúcemu dušiam na ceste na posledný súd.

 

Otváracie hodiny Turistického informačného centra – Región Trnava

Október - Apríl:

Pondelok - Piatok: 10:00 - 17:00 hod.

Sobota - Nedeľa: 10:00 - 17:00 hod.

 

Máj - September:

Pondelok - Piatok: 10:00 - 18:00 hod.

Sobota - Nedeľa: 10:00 - 18:00 hod.

 

Autor: © Zoznam/TS

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Región Trnava

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa