Plavecký hrad: Romantické ruiny s krásnym výhľadom

2018-04-13 12:00:00 |   |    | 

V túžbe po vlastnej nedotknuteľnosti si v minulosti mocní tohto sveta s obľubou stavali nedobytné pevnosti a hrady. Tie sa vypínali na vysokých vŕškoch nad krajinou tak, aby mali ich páni prehľad o tom, čo sa deje v podhradí. Jedným z takýchto bol kedysi aj Plavecký hrad, dnes už ruina pamätajúca bohatú históriu, ktorá začala už v 13. storočí.



 

Poloha hradu umožnila, že sa stal svedkom bitky uhorských a českých vojsk. Nachádza sa totiž nad Plaveckým Podhradím v okrese Malacky a kedysi bol kráľovskou pohraničnou pevnosťou v oblasti Ditrich.

Detrech, Podplšec či Polovcov, aj také názvy mal v minulosti Plavecký hrad na úpätí Malých Karpát. Výstup naň nie je náročný a po modrej turistickej značke s k nemu poľahky dostanete za 30 – 40 minút pohodovým tempom. Odmenou vám budú malebné výhľady na malokarpatské kopce a romantické zákutia pri hradných múroch.

Hrad, ktorý v 14. storočí patril do rozsiahleho panstva pána „Váhu a Tatier“ Matúša Čáka, sa stal postupne prestavbou jednoduchých obytných priestorov mohutnou pevnosťou. Mocná veža v čele hradu posilňovala obranu vstupnej brány. Neskôr v 16. storočí bol hrad prestavaný na renesančnú pevnosť. V rovnakom období tu bola známa tlačiareň kazateľa P. Borzemiszu, kde sa vydávali kalendáre a náboženské knihy s protestantskými kázňami.

Hrad sa v 17. storočí stal aj svedkom ľúbostného vzťahu vtedajšieho hradného pána Petra Bakiča a krásnej Zuzany Forgáčovej – manželky údajne tyranského grófa Františka Révaya a bratranca Petra Bakiča. V januári 1607 ju Bakič nechal uniesť z Holíčskeho hradu a ukrýval ju práve na Plaveckom hrade. Prípad si dokonca vyslúžil pozornosť stolice, krajinského snemu aj ostrihomského arcibiskupstva, no skončil sa našťastie v prospech zaľúbencov. Romanticko – historický príbeh je aj námetom románu Jána Čájaka „V zajatí holíčskeho zámku“.

Po týchto udalostiach krása hradu v 18. storočí upadla, pretože bola cisárskym vojskom poškodená. Odvtedy sa začali jeho steny rozpadať a stala sa postupne ruinou, akú ju poznáme dnes. No vďaka ľuďom, ktorí sa na jeho oprave či čistení areálu od náletov zelene začali podieľať, má hrad šancu na záchranu a jeho zaujímavá silueta, ktorú vidieť už z diaľky, vábi na návštevu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Dano Veselský
Zdroj: Lucy Uhorskai

Hodnotenie článku:
4.4/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa